Może Wam się wydawać, że przygotowanie ośmiornicy jest trudne. Nic z tych rzeczy. Po pierwsze – łatwiej u nas dostępna mrożona ośmiornica, jest jak najbardziej w porządku. Jest z nią zdecydowanie mniej pracy, bo jest już oczyszczona i wypatroszona. Jedynie co musimy zrobić to po rozmrożeniu wyjąć twardą część pomiędzy workiem a mackami. Ja zdejmuję (zrywam) też powłokę z górnej części macek ośmiornicy. Mrożenie sprawia, że mięso kruszeje i jest smaczniejsze. Ze świeżą ośmiornicą jest więcej zachodu – trzeba usunąć układ pokarmowy i gębowy oraz całą głowę z oczami. Należy też dokładnie ją obtłuc, aby mięso skruszało. Zamiast tego możemy świeżą oczyszczoną ośmiornicę zamrozić. No i mamy odpowiedź, dlaczego mrożona jest ok. Lubię ośmiornicę w różnych wersjach, ale grillowana ośmiornica smakuje mi chyba najbardziej. Na zewnątrz jest chrupka, a w środku ma mięciutkie rozpływające się w ustach mięso.
Grillowana ośmiornica z pieczonymi batatami i pesto ze szpinaku
Przyrządzenie:
Przygotuj bulion. Obierz marchewki, pietruszki i selera. Pokrój na mniejsze części i umyj zimną wodą. Umyj także pora i wszystko przełóż do garnka. Zalej wodą tak, aby po włożeniu ośmiornicy wszystkie składniki były przykryte wodą, ale nie aż nadto. Na suchej patelni usmaż przekrojone połówki cebuli oraz przekrojone na połówki ząbki czosnku. Możesz też opalić nad gazem. Przełóż do wywaru. Wyciśnij sok z cytryny i włóż do garnka pozostałą skórkę. Włóż ziele angielskie, liście laurowe oraz kilka ziarenek czarnego pieprzu. Włóż oczyszczoną ośmiornicę. Posól całość do smaku. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj ośmiornicę przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie wyjmij ośmiornicę i przełóż na talerz, aby ostygła. Nie wylewaj wywaru! Możesz go zamrozić. Jest pyszny. Może się przydać np. do przygotowania risotto z krewetkami 🙂
Bataty wyszoruj i umyj zimną wodą. Pokrój w grubą kostkę. Wymieszaj oliwę z oliwek z posiekaną świeżą kolendrą, słodką papryką wędzoną, solą i pieprzem. Ilość składników dodawaj wedle uznania. Dodaj sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i włóż do marynaty kawałki batatów. Obtoczone ziemniaki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 250 stopni z funkcją pieczenia góra – dół. Piecz bataty przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz grzanie piekarnika do 220 stopni. Piecz słodkie ziemniaki jeszcze przez 15 minut.
Przygotuj pesto ze szpinaku. Nie podałam ilości składników, bo zawsze robię to na oko i na smak 🙂 Ważne, żeby pesto Ci smakowało i miało raczej gęstą, ale odrobinę płynną konsystencję. Mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi 😉 Upraż orzechy laskowe na suchej patelni. Ser zetrzyj na tarce. Czosnek obierz. Zmiksuj razem wszystkie składniki na prawie gładkie pesto. Lubię, gdy czuję w pesto kawałeczki składników – np. orzeszka albo czosnku. Próbuj w trakcie przyrządzania i ewentualnie dolewaj oliwę lub inne składniki. Dopraw solą i pieprzem.
Ostudzoną i osuszoną ośmiornicę pokrój na mniejsze części – odetnij macki i podziel worek.
Rozgrzej grilla bądź patelnię grillową. Posmaruj ośmiornicę oliwą z oliwek i posól. Grilluj z każdej strony, aż będzie z zewnątrz chrupka i rumiana.
Na talerzu połóż porcję batatów i ośmiornicę. Pesto ze szpinaku podaj jako dip.