Marcin Przybysz – Szef Kreatywny w restauracji Belvedere w Warszawie, został niedawno nagrodzony przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną, prestiżową nagrodą Prix au Chef de l’Avenir (Szef Przyszłości). To ogromne wyróżnienie, jedna z najważniejszych nagród dla każdego Szefa Kuchni. W związku z tym, restauracja Belvedere, Marcin Przybysz i Pastry Chef Rafał Gajownik, przygotowali kolację z menu degustacyjnym, a wina do potraw dobierał sommelier – Piotr Zieliński.
Restauracja Belvedere – menu degustacyjne Marcina Przybysza
![Restauracja Belvedere](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/04/FWN1144.jpg)
Szef zaprezentował nam 6 – daniowe menu degustacyjne. Kolacja rozpoczęła się od kieliszka Cavy i amouse bouche – tatara z jelenia z kiszoną skorzonerą. Zdjęcie zrobione telefonem, ale sądzę, że mimo to danie wygląda apetycznie 🙂
![Restauracja Belvedere](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/04/amouse-bouche.jpg)
![restauracja Belvedere](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/04/IMG_5764.jpg)
![Restauracja Belvedere](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/04/IMG_6929.jpg)
![Restauracja Belvedere](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/04/IMG_7644.jpg)
Zaserwowano także pyszne pieczywo: między innymi bułeczki z sepią albo buraczane. Kolejne było danie, które zrobiło na mnie chyba największe wrażenie: Troć marynowana, zawinięta w marynowanym w solance i occie koprze włoskim, pianka z maślanki, winogrona, nitro grejpfrut, trybula i koperek.
![restauracja Belvedere](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/04/IMG_8910.jpg)
No, dobra 😉 Nie jestem pewna, czy troć była najlepsza, bo oto nadeszło danie cudowne. Nieskomplikowane, fajne połączenie smaków – smardze z kopytkami z sera emilgrana i suszonym czosnkiem niedźwiedzim.
![restauracja Belvedere](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/04/IMG_8971.jpg)
Potem szef zaserwował consomme z ogonów wołowych z kaszą jęczmienną, warzywami i ogonem wołowym w tempurze.
![Restauracja Belvedere](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/04/IMG_9013.jpg)
Następnie był turbot konfitowany w brązowym maśle z wędzoną wątrobą żabnicy i kaszą quiona.
![Restauracja Belvedere](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/04/IMG_9162.jpg)
Jagnięcina pomorska marynowana w solance z musem z papryki, bakłażan, włoska kapusta zapiekana z kozim serem i czarnuszką i duszona łopatka.
![Restauracja Belvedere](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/04/IMG_9062.jpg)
Pastry Chef Rafał Gajownik na początku zaserwował pre-dessert: piankę bananową z chipsem z kawy, piaskiem z groszku, czekoladą i sosem z kawy.
![Restauracja Belvedere](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/04/IMG_8681.jpg)
Zwieńczeniem kolacji był sorbet z marakuji z espumą kokosową, galaretką z malibu, gąbką z czekolady i risotto pomarańczowo – waniliowe.
![restauracja Belvedere](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/04/IMG_8613.jpg)
Sommelier Rafał Zieliński do kolacji serwował wina dobrane do potraw. Było bardzo dobrze. Część z tych dań widnieje w regularnym menu restauracji. Z ciekawością wybiorę się do Belvedere, aby spróbować innych pozycji z karty, w jakiś piękny słoneczny dzień, których teraz będzie coraz więcej 🙂
![Restauracja Belvedere](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/04/FWN1411.jpg)
Restauracja Belvedere
ul. Agrykoli 1, 00-460 Warszawa
*W poście wykorzystałam zdjęcia dzięki uprzejmości restauracji Belvedere. Zdjęcie robione telefonem należy do mnie 😉