Niedawno Fit&Easy zorganizowało warsztaty „Nowa piramida żywieniowa czyli warzywa dają moc. Fit&Easy”. Część teoretyczną poprowadziła Hanna Stolińska-Fiedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia, a kulinarnie szefował Jasiek Kuroń. Odkryliśmy też nowe warzywne zdrowe koktajle Fit&Easy. Było sympatycznie i smacznie, jak zawsze zresztą z Fit&Easy.
Pani Hanna Stolińska-Fiedorowicz opowiedziała nam o zmianach, które powstały w Piramidzie Zdrowego Żywienia. Jak widać na obrazkach poniżej – warzywa i owoce powinny być spożywane jak najczęściej w jak największych ilościach. Dowiedzieliśmy się, że powinny stanowić co najmniej połowę tego co jemy w ciągu dnia. Idealne proporcje: 3/4 całości powinny stanowić warzywa, a 1/4 owoce. Warzywa i owoce są głównym źródłem witamin – antyoksydantów (prowitaminy A, witaminy C, witaminy E, witaminy K , kwasu foliowego, niacyny), składników mineralnych (potasu, żelaza, magnezu, wapnia) i błonnika pokarmowego. Najlepiej spożywać je na surowo lub po krótkiej obróbce cieplnej, żeby nie straciły cennych wartości.
Zdrowe koktajle Fit&Easy
Gotowanie z Jaśkiem Kuroniem zaczęliśmy od przygotowania nowych koktajli Fit&Easy, które były idealne po wykładzie o właściwościach warzyw 🙂
Koktajl wzmacniający
- Opakowanie Super koktajl green „Fit & Easy”
- 2 garście świeżego szpinaku
- ½ gruszki
- ½ banana
- ½ awokado
- ½ kiwi
- ½ łyżeczki mielonego młodego jęczmienia
- 200 ml niegazowanej wody mineralnej
Wszystkie składniki umieść w mikserze i dokładnie zmiksuj 🙂
Koktajl na libido
- 1 opakowania Super koktajl red „Fit and Easy”
- 2 kłącza selera naciowego
- ½ awokado
- 2 cm kłącza imbiru
- mleko migdałowe – szklanka
- ¼ mango
Wszystkie składniki umieść w mikserze i dokładnie zmiksuj 🙂
Warsztaty kulinarne i przepisy z Fit&Easy
Podczas warsztatów przygotowywaliśmy pyszne dania z przepisów Jaśka Kuronia. Ja z Asią (odczarujgary.pl) i Kasią (mysweetlife.pl) zabrałyśmy się za to co lubię najbardziej – ośmiornica była w naszych rękach.
Gulasz z ośmiornicy z tabbouleh (4 – 5 osób)
- 1 kg ośmiornicy pokrojonej w 5 cm kawałki
- Sok i skórka z 1,5 cytryny
- 4 – 5 posiekanych ząbków czosnku
- 1,5 łyżki świeżego posiekanego tymianku
- 60 ml oliwy
- 2 duże posiekane cebule
- 2 garści jarmużu Fit&Easy
- 6 liści laurowych
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 300 ml czerwonego wytrawnego wina
- 400 g pomidorów concasse
- duży pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
Tabbouleh
- 150 g kaszy bulgur lub jaglanej
- 3 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- garść posiekanej mięty
- garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- kilka łyżek oliwy niefiltrowanej
- sól, pieprz
Ośmiornicę opłucz intensywnie zimną bieżącą wodą. Wysusz i zamarynuj w naczyniu w mieszance soku i skórki z cytryny, liści laurowych, ziela angielskiego, czosnku i tymianku. Odstaw do lodówki na 2 godziny.
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebule i smaż kilka minut. Dodaj kawałki ośmiornicy, zwiększ ogień i smaż kolejne 3 minuty. Następnie dolej wina i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 5 minut.
Dodaj pomidory i duś przez około godzinę lub do miękkości ośmiornicy. Na ostatnie 2 minuty dodaj szpinak.
Kaszę bulgur ugotuj. I odstaw do ostygnięcia. Następnie przeciśnij do niej czosnek, dodaj pokrojone w drobną kostkę szalotki. Dopraw oliwą z posiekanymi ziołami, na koniec posól i popieprz.
Na warsztatach przygotowywaliśmy także: curry z żabnicą, pierożki z karpiem, rozmarynem i żurawiną, pilaf podany z królikiem smażonym w jarmużowej panierce, sałatę z czerwoną pomarańczą i anchois oraz sałatę z serem blue. Bawiliśmy się świetnie i przepysznie zjedliśmy. To był bardzo udany dzień 🙂
Zdjęcia wykonała Julita (wrzacakuchnia.pl)