Lubię przygotowywać różnego rodzaju babeczki, bo są bardzo proste w wykonaniu. Nie trzeba mieć super zdolności kulinarnych, żeby przyrządzić fajne w smaku słodkości. Wystarczy trochę fantazji, a na pewno się uda. Łączysz ze sobą składniki suche i mokre, przekładasz do foremek, pieczesz w piekarniku i gotowe! Czekoladowe babeczki, na które zapraszam Was dzisiaj, podałam z bitą śmietaną i choć, to nie jest ich sezon – z truskawkami. Skusiły mnie takie piękne czerwone, a w domu okazało się, że mają nawet smak. Możesz polać je polewą czekoladową albo truskawkową np. z truskawek mrożonych czy posypać uprażonymi orzeszkami. Opcji jest chyba nieskończenie wiele!
Czekoladowe babeczki z Nutellą i ciasteczkami
Przyrządzenie:
W jednej misce utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj ziarenka z jednej laski wanilii (nie wyrzucaj łodygi z laski wanilii – przełóż ją do słoika i zasyp cukrem, w ten sposób zrobisz swój domowy cukier waniliowy 🙂 ) Zmiksuj razem.
W drugiej misce wymieszaj przesianą przez sito mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia.
Do jajek dodaj suche składniki i miksując dolewaj mleko, a potem olej rzepakowy.
Białą i gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj także Nutellę i wszystko razem wymieszaj. Dodaj do ciasta na babeczki i dokładnie wymieszaj.
Na koniec do ciasta dodaj pokruszone herbatniki. Ciasto nie może być zbyt gęste.
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Ciasto przełóż do foremek na babeczki, do 3/4 wysokości, bo urośnie.
Babeczki czekoladowe piecz, aż ładnie wyrosną, będą lekko chrupiące z zewnątrz, a w środku nie będą surowe. Trwa to około 15 – 20 minut, w zależności od piekarnika. Już po 10 minutach, drewnianym patyczkiem sprawdź czy są gotowe – patyczek powinien być suchy.
Babeczki możesz podać posypane cukrem pudrem albo z innymi ulubionymi dodatkami. Ja ubiłam do nich bitą śmietanę i pokroiłam truskawki.