Mąkę kasztanową kupiłam już podczas ostatniej podróży do Włoch, to jest w ponad dwa miesiące temu. Zupełnie zapomniałam, że ją mam. Zwłaszcza, że nie piekę za dużo słodkości i nie wpadła mi w ręce. Aż do dzisiaj. Pomyślałam, że przygotuję ciasto z mąki kasztanowej z bananami. Polewę zrobiłam z wymieszanej białej i mlecznej czekolady. Niezwykle prosty w wykonaniu deser, a naprawdę pyszny. Jeśli użyjesz bezglutenowego proszku do pieczenia (a są takie) to przygotujesz ciasto bezglutenowe. Pamiętaj jednak, że mąka kasztanowa jest lekko gorzkawa, dlatego nastaw się na delikatnie wyczuwalny gorzki smak.
Ciasto z mąki kasztanowej z bananami
Przyrządzenie:
Mikserem wymieszaj dokładnie wszystkie składniki oprócz bananów.
Prostokątną foremkę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Piekarnik nastaw na 180 stopni.
Obierz banany.
Na dno foremki wysmaruj cienką warstwę ciasta. Połóż banany. Na nie wylej resztę ciasta i wyrównaj.
Ciasto z mąki kasztanowej włóż do piekarnika i piecz przez około 30 – 40 minut. Włóż wykałaczkę do ciasta, wyjmij i dotknij palcami. Jeśli patyczek jest suchy to znaczy, że ciasto jest gotowe.
Odstaw ciasto do ostygnięcia.
W rondelku podgrzej wodę i doprowadź do wrzenia. Nad rondelkiem ustaw metalową miskę. Do miski włóż białą i mleczną czekoladę oraz masło. Mieszaj czekolady z masłem, aż się rozpuszczą i połączą. Ciasto z mąki kasztanowej posmaruj dokładnie czekoladą ze wszystkich stron.
Odstaw ciasto, aż czekolada zastygnie.
smacznego