Ramen z polikami wołowymi

Ramen z polikami wołowymi

Jak to się stało, że w moim blogu nie zamieszkał do tej pory przepis na ramen? Nie mam pojęcia i w tym wpisie się poprawiam. Ramen to japońska zupa na bulionie z makaronem i różnymi dodatkami. „Japońskie słowo „ramen” pochodzi od chińskiego „lāmiàn” (拉麺), oznaczającego rodzaj makaronu z mąki pszennej, spożywanego w Chinach” (źródło Wikipedia).

Moja wersja ramenu

W mojej wersji używam jednak makaronu ryżowego, a głównym składnikiem będą poliki wołowe. Bulion ugotowałam na szpondrze wołowym i pieczonych warzywach. Poliki wołowe marynowałam przez noc, potem usmażyłam z dwóch stron na złocisty kolor i także gotowałam w bulionie. Dodatki to oczywiście szeroki makaron ryżowy i jajko gotowane na pół twardo. W tej propozycji dodałam także kapustę pak choi i brązowe grzybki shimeji. Grzybki shimeji są bardzo popularne w Azji ponieważ mają smak umami, po ugotowaniu (nie jemy ich na surowo) wyczuwa się orzechy i masło. Dodatkowo są źródłem błonnika, a ich spożywanie przyspiesza metabolizm. Idealne w trakcie diety odchudzającej. Ramen według mnie musi być słodki, kwaśny i ostry. Słodycz dostał od pieczonych warzyw, kwaśność od soku z cytryny i limonki, a ostrość od piekielnie ostrych małych papryczek chilli. Dodaję je na koniec, oddzielnie na talerz, bo nie każdy lubi tak ostre potrawy jak ja. Do talerza także obowiązkowo duża ilość porwanych w rękach listków kolendry i mamy ramen doskonały!

ramen z polikami wołowymi
Ramen z polikami wołowymi

Ramen z polikami wołowymi

Przyrządzenie:

Poliki wołowe umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Zamarynuj w sosie Worcestershire i sosie sojowym. Wstaw do lodówki na noc.

Poliki wołowe wyjmij z lodówki i osusz. Nie wylewaj marynaty. Obierz i umyj warzywa. Osusz ręcznikiem papierowym i przełóż do naczynia żaroodpornego. Cebule przekrój na połówki, a imbir w plasterki i dodaj do warzyw. Oliwę z oliwek wymieszaj z sosem teriyaki i wymieszaj z warzywami. Naczynie z warzywami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia dodaj całą główkę czosnku.

Do dużego garnka włóż umyty zimną wodą szponder wołowy. Dodaj liście laurowe, ziarna czarnego pieprzu i ziele angielskie. Dodaj także upieczone warzywa wraz z marynatą oraz przekrojoną w poprzek główkę czosnku.

Poliki wołowe usmaż na rozgrzanym maśle klarowanym, z obu stron na kolor złocisty. Poliki przełóż do garnka z gotującym się bulionem. Wlej także marynatę z polików wołowych. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj wywar na średnim ogniu przez 3 – 4 godziny.

Bulion dopraw sosem sojowym, sokiem z cytryny i limonki i ewentualnie solą.

Grzybki shimeji odetnij od ich nasady. Przełóż na metalowe sitko i włóż w ten sposób do gotującego się bulionu na 10 minut. Odcedź i przełóż do miseczki.

ramen z polikami wołowymi

Kapustę pak choi umyj i odetnij białą twardą końcówkę. Delikatnie porwij na mniejsze części i włóż do gotującego się bulionu na metalowym sitku tak jak grzybki. Gotuj przez 3 minuty i odcedź.

Jajka ugotuj na półtwardo i zalej zimną wodą. Obierz i pokrój na połówki.

Dymkę i papryczki chilli pokrój na mniejsze kawałeczki.

Makaron ryżowy przygotuj wedle instrukcji na opakowaniu i odcedź.

Listki kolendry delikatnie posiekaj albo porwij rękami.

Do miseczek włóż makaron ryżowy. Na nim połóż połówki jajek, kapustę pak choi, grzybki shimeji i mięso polików wołowych. Wlej bulion. Dodaj dymkę, chilli (wedle uznania) i posyp listkami kolendry. Ramen gotowy! 🙂

smacznego

ramen z polikami wołowymi

ramen z polikami wołowymi

ramen z polikami wołowymi

  • szponder wołowy – około 500 g
  • 600 g polików wołowych
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 1/4 białej kapusty
  • pół selera
  • 2 średniej wielkości pietruszki (korzenie)
  • 3 cm imbiru
  • 1 por (biała część)
  • 1 główka czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 łyżki sosu Teriyaki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki sosu Worcestershire
  • 4 łyżki sosu sojowego na marynatę + do bulionu do smaku
  • sok z połowy cytryny
  • sok z połowy limonki
  • 1 kapusta pak choi
  • 150 g brązowych grzybków shimeji
  • 3 jajka
  • kilka małych papryczek chilli
  • dymka
  • listki świeżej kolendry
  • sól morska
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 600 g makaronu szerokiego ryżowego