Uwielbiam klimat przedświąteczny. Także dlatego, że jest wtedy wiele nowych książek kulinarnych, które jak pewnie wiecie, masowo kolekcjonuję. Bardzo się cieszę, że do mojego zbioru dołączyła książka Jana Kuronia „Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia”. Lubię Janka i doceniam jego umiejętności kulinarne, dlatego byłam przekonana, że książka mnie nie zawiedzie.
„Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia” jana kuronia
Książka „Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia” oprócz zbioru ponad 100 przepisów jest bardzo przydatnym poradnikiem kulinarnym. Autor przedstawia nam swoje pomysły jak być sprytnym w kuchni.
W rozdziale II dowiemy w jakie sprzęty powinniśmy wyposażyć naszą kuchnię tak, aby jej nie „zagracić” niepotrzebnymi i zbędnymi narzędziami kuchennymi. To bardzo cenne rady. Niestety nie raz dałam się nabrać na jakąś reklamę czy promocję w sklepie i przyniosłam do domu kolejny sprzęt, który niepotrzebnie zajmuje miejsce w kuchni i używany jest niezwykle rzadko albo w ogóle.
Rozdział III jest niezwykle ważny. Planowanie posiłków i zakupy. Uczę się tego od jakiegoś czasu, ale przyznaję, że zdarza mi się jeszcze pójść na zakupy bez zastanowienia co będę chciała przygotować. Bez zrobienia listy zakupów i nie myśląc o tym, w którym sklepie kupię taniej. Nie mówiąc o sytuacjach, kiedy idę totalnie głodna. Przecież wiadomo, że wtedy wkłada się do koszyka wiele niepotrzebnych w danej chwili rzeczy.
Obszerny rozdział IV to lekcje w jaki sposób przechowywać zapasy. Jak powinna wyglądać nasza spiżarka, co możemy w niej trzymać i jak długo. Czego nie wolno wkładać do lodówki i jakich rzeczy nie należy mrozić. Dowiemy się także jakie produkty możemy zamrażać i ile czasu mogą być w ten sposób przechowywane.
W kolejnym rozdziale autor omawia temat sezonowości w kuchni. Zgadzam się w 100% z wykorzystywaniem w gotowaniu produktów, na które jest w danym czasie sezon. To chyba jasne, że truskawki jemy latem, a nie np. w lutym. Jeśli znajdziemy je w jakimś sklepie, wiadomo, że będą pochodzić z odległego od nas miejsca i wątpię, żeby były dobre w smaku.
Blisko sezonowości jest termin lokalność. Kupowanie lokalne ma same plusy. O tym przeczytamy w rozdziale VI książki.
W rozdziale VII przeczytamy rady jak przygotować wykwintne dania niskim kosztem. W jaki sposób zrobić wrażenie na gościach? Czy to zawsze musi się wiązać z drogimi składnikami?
Rozdział VIII – czas i energia w kuchni. Autor daje nam bardzo cenne rady w jaki sposób zorganizować sobie pracę w kuchni. Jak ważne jest sprzątanie na bieżąco, odstawianie produktów i akcesoriów na miejsce. Jak gotować, aby po przygotowaniu dania nie mieć już więcej pracy.
W ostatnim, wcale nie najmniej istotnym rozdziale Janek porusza temat marnowania żywności. Jakże ważny temat! Co robimy źle, że co jakiś czas musimy wyrzucić jedzenie? Co robić, żeby go nie marnować? Jak robić zakupy i jak gotować, żeby zniwelować ten problem?
Pomiędzy rozdziałami znajdują się przepisy, w których autor pokazuje nam w jaki sposób praktycznie możemy korzystać z rad z książki. Jak niedrogo przygotować pyszne i wykwintne dania, jak do innej potrawy wykorzystać np. ziemniaki, które zostały nam z obiadu, co możemy przygotować z mięsnych zapasów. Co możemy stworzyć „czyszcząc” lodówkę, jakie danie przyrządzimy z mięsa rosołowego, co zrobimy z zalegających warzyw. Potrawy, które proponuje nam Janek są przeróżne. Od bardzo prostych do nieco trudniejszych w wykonaniu. Co ważne, przyrządzenie każdej z nich nie zajmie nam dłużej niż 30 minut. Przepisy są smaczne, a zdjęcia bardzo apetyczne.
Ostatnim, bardzo miłym dodatkiem, wisienką na torcie 🙂 są przepisy Anety Kuroń. Kuroniowa na słodko przedstawia czytelnikom kilka podstawowych przepisów na słodkości. Znajdziemy przepis na ciasto kruche na słodko, ciasto kruche wytrawne, biszkopt, krem z bitej śmietany i mascarpone czy bezę szwajcarską. Uważam, że to bardzo dobry pomysł. W następnej książce kulinarnej jednak proponuję, aby Aneta podzieliła się z nami większą ilością przepisów. Proszę o więcej słodkości 🙂
Książka „Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia” Jana Kuronia jest super. Powinna znaleźć się w domu każdej osoby, która gotuje i lubi gotować. Jest to także książka dla tych, którzy mają opory przed gotowaniem. Jej cenne porady i proste w wykonaniu, ale pyszne przepisy zachęcą każdego do przyrządzania samemu w domu wspaniałych potraw.
Na premierze „Sprytna kuchnia czyi kulinarna ekonomia” przygotowywaliśmy kilka dań z książki Janka. Było niezwykle miło i bardzo smacznie 🙂
uwaga konkurs! wygraj książkę „sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia” jana kuronia!
Kochani, mam dla Was trzy książki Janka Kuronia. Aby wygrać jedną z nich w komentarzu pod tym postem napisz przepis na danie z wykorzystaniem resztek z pozostałości jakiegoś dania. Mogą to być np. ugotowane ziemniaki, ugotowana fasola albo mięso z rosołu. Wykonanie dania nie powinno zająć dłużej niż 30 minut.
Zdjęcie potrawy jest mile widziane, ale nie obligatoryjne. Wybiorę trzy najbardziej oryginalne przepisy.
Na Wasze propozycje potraw czekam od teraz do 15.12.2015 r, do godz. 24:00. Zwycięzców ogłoszę także pod tym postem, najpóźniej 17.12.2015 r.
czekam na wasze przepisy kochani! 🙂