Pierogi są pyszne! Uwielbiam w przeróżnych kombinacjach. Lubię też bardzo mięso z królika. Jest super zdrowe, idealne także dla dzieci. W związku z tym nie musiałam długo zastanawiać się nad tym przepisem. Pierogi z królikiem i jarmużem w sosie maślanym z szałwią wymiatają totalnie. Gotujcie ze mną i zajadajcie się nimi, tak jak moja rodzina i ja.
Pierogi z królikiem i jarmużem
Przyrządzenie:
Mąkę przesiej do miski i dodaj pół łyżeczki soli. Masło rozpuść w gorącej wodzie. Połącz wodę z mąką i ugnieć ciasto, podsypując w razie potrzeby mąką. Po 10 minutach odstaw przykryte wilgotną ściereczką ciasto, na 30 minut.
Mięso z królika zmiel w maszynce do mięsa.
Szalotkę posiekaj. Z liści jarmużu usuń twarde łodygi, liście porwij na mniejsze części rękami.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wrzuć szalotkę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj zmielone mięsa z królika. Dopraw solą i pieprzem. Smaż mieszając około 10 minut. Odstaw do ostygnięcia.
W misce wymieszaj przestudzone mięso z królika ze skórką startą z cytryny, serkiem twarogowymi i porwanymi listkami jarmużu. Dodaj jajko. Całość dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Ciasto ugniataj jeszcze przez 5 minut, w razie potrzeby podsypując delikatnie mąką. Rozwałkuj na grubość około 2 mm. Szklanką wycinaj kółka. Na środek każdego nakładaj porcję farszu. Sklejaj pierogi i układaj na desce podsypanej mąką.
Pierogi z królikiem i jarmużem gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty po wypłynięciu na wierzch.
Na patelni rozgrzej masło. Dodaj listki szałwii i dopraw solą i pieprzem. Pierogi zanurzaj w sosie maślano – szałwiowym z dwóch stron po około 1 minucie, na średnim ogniu. Pierogi podawaj gorące, posypane świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego
*Serwetki, które widzicie na zdjęciach możecie kupić na stronie skandynawskie.pl – są niezwykle miłe w dotyku i piękne, polecam bardzo 🙂