Pierogi z królikiem i jarmużem

Pierogi są pyszne! Uwielbiam w przeróżnych kombinacjach. Lubię też bardzo mięso z królika. Jest super zdrowe, idealne także dla dzieci. W związku z tym nie musiałam długo zastanawiać się nad tym przepisem. Pierogi z królikiem i jarmużem w sosie maślanym z szałwią wymiatają totalnie. Gotujcie ze mną i zajadajcie się nimi, tak jak moja rodzina i ja.

pierogi z królikiem
Pierogi z królikiem i jarmużem

Pierogi z królikiem i jarmużem

Przyrządzenie:

Mąkę przesiej do miski i dodaj pół łyżeczki soli. Masło rozpuść w gorącej wodzie. Połącz wodę z mąką i ugnieć ciasto, podsypując w razie potrzeby mąką. Po 10 minutach odstaw przykryte wilgotną ściereczką ciasto, na 30 minut.

Mięso z królika zmiel w maszynce do mięsa.

Szalotkę posiekaj. Z liści jarmużu usuń twarde łodygi, liście porwij na mniejsze części rękami.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wrzuć szalotkę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj zmielone mięsa z królika. Dopraw solą i pieprzem. Smaż mieszając około 10 minut. Odstaw do ostygnięcia.

W misce wymieszaj przestudzone mięso z królika ze skórką startą z cytryny, serkiem twarogowymi i porwanymi listkami jarmużu. Dodaj jajko. Całość dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Ciasto ugniataj jeszcze przez 5 minut, w razie potrzeby podsypując delikatnie mąką. Rozwałkuj na grubość około 2 mm. Szklanką wycinaj kółka. Na środek każdego nakładaj porcję farszu. Sklejaj pierogi i układaj na desce podsypanej mąką.

Pierogi z królikiem i jarmużem gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty po wypłynięciu na wierzch.

Na patelni rozgrzej masło. Dodaj listki szałwii i dopraw solą i pieprzem. Pierogi zanurzaj w sosie maślano – szałwiowym z dwóch stron po około 1 minucie, na średnim ogniu. Pierogi podawaj gorące, posypane świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego

pierogi z królikiem
Pierogi z królikiem i jarmużem
pierogi z królikiem
Pierogi z królikiem i jarmużem
pierogi z królikiem
Pierogi z królikiem i jarmużem

*Serwetki, które widzicie na zdjęciach możecie kupić na stronie skandynawskie.pl – są niezwykle miłe w dotyku i piękne, polecam bardzo 🙂

  • 400 g mięsa z królika
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 2 łyżki twarogowego serka białego
  • 1 jajko
  • 2 garście liści jarmużu
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 200 g masła
  • listki świeżej szałwii

na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 ml gorącej wody
  • 10 g masła
  • pół łyżeczki soli