Udka z kurczaka orientalnie
Przepisów ostatnio tutaj niewiele. Wiem i proszę o wybaczenie. Mam bardzo dużo pracy ostatnio i niewiele czasu na dłuższe niż 3 minutowe siedzenie przed komputerem. Wszystko co robię związane jest oczywiście z gotowaniem, tak że to praca, którą bardzo lubię. Znalazłam jednak chwilę i piszę dla Was przepis. Mega prosty w wykonaniu. Udka z kurczaka, które rzadko jadam, bo są nudne, tym razem postanowiłam przygotować ze smakami orientalnymi. Wyszło obłędnie pysznie i wcale nie nudnie. A najlepsze w tym daniu jest to, że praktycznie robi się samo. Udka zjedzcie same bądź z ryżem lub makaronem sojowym.
Udka z kurczaka orientalnie
Przyrządzenie:
Udka z kurczaka umyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Papryczkę chilli, japaleño i czerwoną paprykę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój w małe paseczki.
Czosnek pokrój w plasterki.
Grubo posiekaj umytą i osuszoną natkę pietruszki oraz listki kolendry.
W misce wymieszaj papryczkę chilli, japaleño, czerwoną paprykę, czosnek, natkę pietruszki i sos Teryaki. Do takiej marynaty włóż udka. Marynuj mięso przez 3 godziny.
Po tym czasie wstaw naczynie żaroodporne z udkami z kurczaka do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 15 minut.
Wyjmij naczynie z piekarnika. Posyp kurczaka posiekanymi listkami świeżej kolendry i zalej mleczkiem kokosowym. Przypraw sos solą i pieprzem i delikatnie wymieszaj. Wstaw kurczaka ponownie do piekarnika. Podnieś temperaturę do 200 stopni. Piecz udka z kurczaka jeszcze 25 minut.
Gotowe mięso będzie delikatne, jędrne i soczyste. Udka możesz jeść same bądź w towarzystwie ryżu, kaszy albo makaronu sojowego. Niektórym na pewno będą także smakować ze świeżym pieczywem. A smakować będą każdemu. Gwarantuję
Smacznego bardzo
* Jeszcze kilka dodatkowych słów od autora: ta cudna ściereczka na zdjęciu pochodzi ze sklepu skandynawskie.pl, a te smukłe ręce należą do mojej przyjaciółki Ilony