Niestety przed nami kilka miesięcy zimnych dni. W ogóle mnie to nie cieszy. Trzeba się jednak z tym pogodzić i można dobrym jedzeniem uprzyjemnić sobie ten czas. Są jeszcze na szczęście dobre pomidory, jest także papryka. Zupa z pieczonych pomidorów i papryki z kaszą jęczmienną, szpinakiem, ricottą i orzechami włoskimi, to idealne rozgrzewające danie, które na pewno umili nam zimne dni. Zapraszam bardzo serdecznie.
Zupa z pieczonych pomidorów i papryki
Przyrządzenie:
Pomidory i paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i przekrój na połówki. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek i posyp solą morską. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 30 minut.
Kaszę jęczmienną ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu.
Po tym czasie wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórki z warzyw.
Bulion zagotuj. Na patelni rozgrzej masło klarowane i dodaj obrane pieczone pomidory i paprykę. Smaż około 5 minut.
Dodaj warzywa do bulionu. Zagotuj. Zdejmij z ognia i zmiksuj. Ewentualnie dopraw zupę do smaku.
Na koniec dodaj do zupy umyte liście szpinaku. Jak lekko „zwiędną” zupa jest gotowa.
Do miseczek bądź głębokich talerzy nałóż porcję kaszy jęczmiennej, wlej zupę ze szpinakiem. Na górze posyp serek ricotta i uprażone na suchej patelni orzechy włoskie. Zupę z pieczonych pomidorów i papryki podawaj gorącą.
Smacznego