Dawno nie pisałam tutaj dla Was. Wybaczcie, tyle się dzieje, że nie mam czasu spokojnie usiąść przy komputerze. Teraz także, na szybko, napisałam przepis na pyszne, lekkie i łatwe wykonaniu danie. Cukinia faszerowana mielonym mięsem z indyka, pieczarkami i zapieczona z serem żółtym, smakuje każdemu. Ruszajcie zatem na zakupy i gotujcie ze mną.
Cukinia faszerowana indykiem
Przyrządzenie:
Cukinie umyj zimną wodą i przekrój w poprzek na pół. Wydrąż delikatnie środek, aby nie uszkodzić skórki cukinii.
Pieczarki i cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Czosnek obierz i posiekaj.
Mięso z indyka umyj zimną wodą, osusz i zmiel w maszynce do mięsa.
Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj pieczarki i smaż razem 5 minut. Dodaj mięso, czosnek i koncentrat pomidorowy. Dopraw całość solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia. Mięso nie będzie jeszcze dobrze usmażone, dojdzie w piekarniku.
Powstałym farszem nadziewaj cukinie. Na górze posyp startym serem.
Cukinie ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 stopni. Piecz przez 15 minut.
Cukinie podawaj ciepłe, posypane posiekaną natką pietruszki.
Smacznego