Śniadaniowe bajgle
Biorę udział w konkursie Zostań ambasadorem nowoczesnej kuchni polskiej!, którego organizatorem jest PARP, a związany jest z tegorocznym udziałem Polski na wystawie Expo Milano. Organizatorzy wraz z magazynem USTA, wybrali do konkursu 10 polskich i 10 włoskich blogerów kulinarnych. Konkurs będzie składał się z 5 tur. Każdy uczestnik otrzymał paczkę z 20 polskimi produktami. W paczce znalazły się również produkty, które Ministerstwo Rolnictwa wyróżniło ze względu na ich potencjał eksportowy. W ten sposób w każdej z 4 tur musimy przygotować 4 dania, inspirowane zawartością paczki. Waszym zadaniem moi mili, będzie wybranie tych najlepszych przepisów i wygranych w poszczególnych etapach. Dodatkowo, piątą osobę wygraną wybiorą organizatorzy konkursu. Zwycięzcy zostaną zaproszeni na misje wyjazdowe do Włoch. Także, dzięki Wam mam szansę polecieć do Mediolanu na Expo 2015 🙂 Poniżej link do głosowania na pierwszy przepis – śniadaniowe bajgle. To nic nie kosztuje, szybki klik, bez żadnej rejestracji ani zbędnych formalności.
HTTP://WWW.EXPO.GOV.PL/KSIAZKA_KUCHARSKA/149_SNIADANIOWE-BAJGLE-PO-POLSKU.HTML
Śniadaniowe bajgle
Sposób przygotowania:
„Kiełbasę Lisiecką” obierz ze skórki i pokrój w cieniutkie plasterki. W misce wymieszaj ocet jabłkowy z „Podkarpackim miodem spadziowym” i 2 łyżkami majeranku. Do marynaty włóż plasterki „Kiełbasy Lisieckiej”. Wymieszaj dokładnie i odstaw.
Jabłka umyj. Wytnij gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Skrop sokiem z cytryny i dodaj 2 łyżki majeranku. Wymieszaj dokładnie i odstaw.
Drewnianą łyżką wymieszaj dokładnie 100 g mąki, z drożdżami i 100 ml ciepłej wody. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Po tym czasie połącz zaczyn z drożdży z resztą mąki, solą, miodem, proszkiem do pieczenia oraz wodą. Ugniataj ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Uformuj kulę. Przełóż ciasto do miski lekko podsypanej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
Ciasto na bajgle podziel na 6 równych części. Z każdej z nich uformuj kulę. Zrób dziurkę w środku każdej kuli. Palcami delikatnie rozciągaj ciasto tak, aby powstały krążki.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i delikatnie skrop olejem. Połóż krążki z ciasta. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
W garnku zagotuj wodę z 1 łyżką sody oczyszczonej. Gotuj krążki po dwa, po 30 sekund z każdej strony. Do głębokiego talerza wsyp nasiona czarnuszki i maczaj krążki z jednej strony. Przełóż wszystkie na blachę z papierem do pieczenia.
Nastaw piekarnik na 240 stopni. Wstaw bajgle i piecz 10 minut.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj plasterki jabłek. Smaż na dużym ogniu 1 minutę, cały czas mieszając. Wlej „Dwójniak”. Smaż mieszając jeszcze 3 minuty i odstaw.
Upieczone bajgle wyjmij z piekarnika. Po chwili ostudzenia, jeszcze ciepłe, przekrój na pół. Dolne części posmaruj „Wielkopolskim serem smażonym”, połóż plasterki smażonych jabłek i plasterki „Kiełbasy lisieckiej”. Górne części bajgli posmaruj od dołu marynatą pozostałą z kiełbasy. Przykryj bajgle i podawaj jeszcze ciepłe.
Smacznego