Tacos z łososiem z grilla

Przepis na potrawę z łososiem z grilla, w której wykorzystam miód? Przepis na danie, z którym idealnie będzie się komponowało schłodzone białe wino? Takie jest wyzwanie Jacob’s Creek i ja je oczywiście podejmuję. Tacos z łososiem z grilla, z letnią orzeźwiającą sałatką, salsą z mango i moją ukochaną kolendrą. Super to wszystko wyszło. A lampka wytrawnego Jacob’s Creek smakuje zawsze.

tacos z łososiem
Tacos z łososiem z grilla

Tacos z łososiem z grilla

Przyrządzenie:

Fileta łososia umyj zimną wodą, osusz i pokrój na 4 kawałki. W misce wymieszaj składniki na marynatę. Włóż rybę i odstaw na 30 minut.

Rukolę umyj i osusz. Wrzuć do miski. Dodaj porwaną rękami sałatę lodową.

Pomidory suszone pokrój w paseczki. Awokado obierz i pokrój w kostkę. Melona także pokrój w kostkę. Pomidory, awokado i melona dodaj do sałat. Dodaj także obrane orzechy pistacjowe. Całość skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek i wymieszaj dokładnie.

Mango obierz i bez pestki, wrzuć kawałki do naczynia do blendowania. Dodaj sos Tabasco (wedle uznania) i sok z cytryny. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj posiekane listki kolendry i dokładnie wymieszaj.

Kawałki łososia zawiń w folię aluminiową. Każdy oddzielnie. Piecz na rozgrzanym i zamkniętym grillu przez 12 minut.

Do kukurydzianych tacos włóż porcję sałatki, kawałki łososia oddzielone od skóry i polej je salsą mango.

Do tacos z łososiem grillowanym koniecznie otwórz białe schłodzone wytrawne wino. Delektuj się smakiem tacos, popijając winem.

Smacznego

tacos z łososiem

tacos z łososiem

tacos z łososiem

– na zdjęciach wystąpiła moja przyjaciółka Ilona 🙂

  • 12 tacos kukurydzianych
  • 400 g świeżego fileta łososia ze skórą

na marynatę:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • sok z połowy cytryny
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

na sałatkę:

  • mała sałata lodowa
  • 150 g rukoli
  • pół melona
  • 200 g pomidorów suszonych, w oleju, odsączonych
  • 1 awokado
  • 250 g orzechów pistacjowych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • oliwa z oliwek extra vergine

na salsę mango:

  • 1 dojrzałe mango
  • kilka kropel sosu Tabasco
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 garście posiekanych listków kolendry