Przepis na potrawę z łososiem z grilla, w której wykorzystam miód? Przepis na danie, z którym idealnie będzie się komponowało schłodzone białe wino? Takie jest wyzwanie Jacob’s Creek i ja je oczywiście podejmuję. Tacos z łososiem z grilla, z letnią orzeźwiającą sałatką, salsą z mango i moją ukochaną kolendrą. Super to wszystko wyszło. A lampka wytrawnego Jacob’s Creek smakuje zawsze.
Tacos z łososiem z grilla
Przyrządzenie:
Fileta łososia umyj zimną wodą, osusz i pokrój na 4 kawałki. W misce wymieszaj składniki na marynatę. Włóż rybę i odstaw na 30 minut.
Rukolę umyj i osusz. Wrzuć do miski. Dodaj porwaną rękami sałatę lodową.
Pomidory suszone pokrój w paseczki. Awokado obierz i pokrój w kostkę. Melona także pokrój w kostkę. Pomidory, awokado i melona dodaj do sałat. Dodaj także obrane orzechy pistacjowe. Całość skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek i wymieszaj dokładnie.
Mango obierz i bez pestki, wrzuć kawałki do naczynia do blendowania. Dodaj sos Tabasco (wedle uznania) i sok z cytryny. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj posiekane listki kolendry i dokładnie wymieszaj.
Kawałki łososia zawiń w folię aluminiową. Każdy oddzielnie. Piecz na rozgrzanym i zamkniętym grillu przez 12 minut.
Do kukurydzianych tacos włóż porcję sałatki, kawałki łososia oddzielone od skóry i polej je salsą mango.
Do tacos z łososiem grillowanym koniecznie otwórz białe schłodzone wytrawne wino. Delektuj się smakiem tacos, popijając winem.
Smacznego
– na zdjęciach wystąpiła moja przyjaciółka Ilona 🙂