Vongole w sosie z żubrówki i pomidorów

Próbuję ostatnio różnych połączeń smakowych małży z makaronem. W tym przepisie wykorzystałam vongole. Małe małże o przepysznym smaku. Vongole w sosie z żubrówki z cukinią i pomidorami okazały się strzałem w 10! Możecie zjeść je same lub ze świeżutką bagietką. Moja propozycja to makaron spaghetti. I oczywiście mnóstwo kolendry! Zapraszam.

vongole w sosie
Vongole w sosie z żubrówki i pomidorów • Czosnek w Pomidorach – Blog kulinarny

Vongole w sosie z żubrówki i pomidorów

Przyrządzenie:

Świeże małże wyszoruj dokładnie, usuń bisiory. Wyrzuć otwarte małże lub te, które po lekkim stuknięciu się nie zamykają. Mrożone małże rozmróź.

Pomidory umyj i sparz wrzątkiem. Usuń gniazda nasienne i obierz. Pokrój na mniejsze kawałki.

Cukinię umyj i pokrój w paseczki.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.

Kolendrę grubo posiekaj.

Makaron ugotuj prawie al dente w osolonej wodzie i odcedź. Łyżkę z gotowania makaronu zostaw do sosu.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj i zeszklij cebulę. Wlej żubrówkę. Gotuj 3 minuty.

Dodaj czosnek, pomidory, cukinię i vongole. Dopraw całość solą i pieprzem. Przykryj patelnię i duś całość 3  minuty od czasu do czasu potrząsając patelnią.

Na koniec dodaj posiekaną kolendrę. Wymieszaj.

Vongole podawaj posypane posiekaną kolendrą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. W mojej wersji sos wymieszaj z makaronem.

Smacznego

vongole w sosie
Vongole w sosie z żubrówki i pomidorów • Czosnek w Pomidorach – Blog kulinarny
vongole w sosie
Vongole w sosie z żubrówki i pomidorów • Czosnek w Pomidorach – Blog kulinarny