Próbuję ostatnio różnych połączeń smakowych małży z makaronem. W tym przepisie wykorzystałam vongole. Małe małże o przepysznym smaku. Vongole w sosie z żubrówki z cukinią i pomidorami okazały się strzałem w 10! Możecie zjeść je same lub ze świeżutką bagietką. Moja propozycja to makaron spaghetti. I oczywiście mnóstwo kolendry! Zapraszam.
Vongole w sosie z żubrówki i pomidorów
Przyrządzenie:
Świeże małże wyszoruj dokładnie, usuń bisiory. Wyrzuć otwarte małże lub te, które po lekkim stuknięciu się nie zamykają. Mrożone małże rozmróź.
Pomidory umyj i sparz wrzątkiem. Usuń gniazda nasienne i obierz. Pokrój na mniejsze kawałki.
Cukinię umyj i pokrój w paseczki.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
Kolendrę grubo posiekaj.
Makaron ugotuj prawie al dente w osolonej wodzie i odcedź. Łyżkę z gotowania makaronu zostaw do sosu.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj i zeszklij cebulę. Wlej żubrówkę. Gotuj 3 minuty.
Dodaj czosnek, pomidory, cukinię i vongole. Dopraw całość solą i pieprzem. Przykryj patelnię i duś całość 3 minuty od czasu do czasu potrząsając patelnią.
Na koniec dodaj posiekaną kolendrę. Wymieszaj.
Vongole podawaj posypane posiekaną kolendrą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. W mojej wersji sos wymieszaj z makaronem.