Spaghetti z krewetkami w letniej odsłonie

Przepisów na spaghetti z krewetkami mam w głowie wiele. Wiele ich też już przyrządziłam. Dzisiaj postanowiłam połączyć krewetki i makaron z typowymi letnimi smakami – groszkiem cukrowym i kurkami. Jarmuż także doskonale się sprawdził w tym daniu. Natomiast sos z mleczka kokosowego i soku z pomarańczy idealnie połączył całość.

spaghetti z krewetkami
Spaghetti z krewetkami w letniej odsłonie

Spaghetti z krewetkami w letniej odsłonie

Przyrządzenie:

Zdejmij pancerze z krewetek. Usuń przewód pokarmowy. Możesz zdjąć także ogonki. Ja przeważnie tak robię, ale tym razem nie miałam wiele czasu, dlatego je zostawiłam. Umyj krewetki zimną wodą i osusz na durszlaku.

Jarmuż i groszek cukrowy także umyj zimną wodą i osusz.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Czosnek obierz i posiekaj.

Kurki oczyść dokładnie.

Makaron ugotuj prawie al dente w osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj kurki. Smaż około 5 minut mieszając. Dodaj groszek cukrowy i smaż kolejne 5 minut.

Dodaj krewetki. Dopraw całość solą i pieprzem. Dodaj czosnek. Smaż całość mieszając około 1 minutę. Dodaj liście jarmużu. Wlej sok z pomarańczy, mleczko kokosowe i łyżkę wody z gotowania makaronu. Zwiększ ogień i gotuj całość jeszcze 2 minuty.

Na koniec dodaj posiekane zioła i odcedzony makaron. Wymieszaj wszystko dokładnie.

Spaghetti z krewetkami podawaj od razu posypane świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego

spaghetti z krewetkami

spaghetti z krewetkami

spaghetti z krewetkami

  • 400 g surowych krewetek tygrysich
  • 400 g makaronu spaghetti
  • 300 g groszku cukrowego
  • 250 g liści jarmużu bez twardych łodyg
  • 200 g kurek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 125 ml mleczka kokosowego
  • sok z połowy pomarańczy
  • 2 łyżki posiekanych listków bazylii
  • 2 łyżki posiekanych listków oregano
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz