Przepisów na spaghetti z krewetkami mam w głowie wiele. Wiele ich też już przyrządziłam. Dzisiaj postanowiłam połączyć krewetki i makaron z typowymi letnimi smakami – groszkiem cukrowym i kurkami. Jarmuż także doskonale się sprawdził w tym daniu. Natomiast sos z mleczka kokosowego i soku z pomarańczy idealnie połączył całość.
Spaghetti z krewetkami w letniej odsłonie
Przyrządzenie:
Zdejmij pancerze z krewetek. Usuń przewód pokarmowy. Możesz zdjąć także ogonki. Ja przeważnie tak robię, ale tym razem nie miałam wiele czasu, dlatego je zostawiłam. Umyj krewetki zimną wodą i osusz na durszlaku.
Jarmuż i groszek cukrowy także umyj zimną wodą i osusz.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Czosnek obierz i posiekaj.
Kurki oczyść dokładnie.
Makaron ugotuj prawie al dente w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj kurki. Smaż około 5 minut mieszając. Dodaj groszek cukrowy i smaż kolejne 5 minut.
Dodaj krewetki. Dopraw całość solą i pieprzem. Dodaj czosnek. Smaż całość mieszając około 1 minutę. Dodaj liście jarmużu. Wlej sok z pomarańczy, mleczko kokosowe i łyżkę wody z gotowania makaronu. Zwiększ ogień i gotuj całość jeszcze 2 minuty.
Na koniec dodaj posiekane zioła i odcedzony makaron. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Spaghetti z krewetkami podawaj od razu posypane świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego