W drodze powrotnej z nad morza piszę dla Was przepis na lekką sałatkę idealną na lato. Jeśli nie znajdziecie już nigdzie truskawek to zastąpcie je malinami. Sałatka z grillowanym serem smakuje bardzo i jest łatwa w wykonaniu. Możecie użyć do niej sera halloumi, ja dzisiaj wykorzystałam ser krowi do grillowania.
Sałatka z grillowanym serem
Przyrządzenie:
Z endywii odetnij twarde białe końcówki.
Truskawki umyj, odetnij szypułki i pokrój na plasterki.
Listki bazylii oraz mięty pokrój w paseczki (chiffonade).
Płatki migdałów upraż na suchej patelni.
Na talerzu połóż endywię i plasterki szynki parmeńskiej.
Ser usmaż na patelni grillowej bez tłuszczu z obu stron. Połóż także na talerzu.
Dodaj truskawki i pomidory suszone.
Całość skrop oliwą z oliwek, posyp uprażonymi płatkami migdałów, posyp listkami bazylii i mięty, solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego