Kaszę jaglaną ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu.
Krewetki oczyść, usuń z nich pancerze, układ trawienny oraz ogonki.
Z papryczek usuń gniazda nasienne, możesz trochę zostawić, jeśli lubisz ostre potrawy. Papryczki pokrój w plasterki.
Cebule szalotki obierz i pokrój w kostkę.
Czosnek obierz i posiekaj.
Szafran zalej łyżką wrzącej wody.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebulę i papryczki chili. Smaż mieszając około 3 minuty.
Dodaj groszek i czosnek. Smaż, aż groszek będzie al dente – półtwardy.
Krewetki wrzuć na patelnię. Dopraw całość solą i pieprzem. Smaż krewetki po około 2 minuty z każdej strony.
Do kaszy jaglanej dodaj szafran i dokładnie wymieszaj. Kaszę przełóż na patelnię, dodaj 2 łyżki posiekanych listków kolendry i wymieszaj z resztą składników. Ewentualnie dopraw do smaku.
Krewetki z kaszą jaglaną podawaj od razu posypane pozostałymi listkami kolendry.