Talentu do ciast i deserów nie mam, dlatego przepis, który prezentuję w tym poście jest naprawdę bardzo prosty w wykonaniu. Ciasto z owocami lata i kruszonką jest przepyszne, delikatne, rozpływające się w ustach. Skoro mi się udało go upiec to znaczy, że każdy będzie potrafił je zrobić.Do mojego ciasta dodałam truskawki, maliny, czerwoną i czarną porzeczkę i agrest. W Twoim cieście użyj owoców jakich sobie tylko zażyczysz.
Ciasto z owocami lata i kruszonką
Przyrządzenie:
Przygotuj kruszonkę. Na patelni rozpuść masło. Dodaj cukier. Gdy się rozpuści dodaj mąkę i połącz wszystko ze sobą dokładnie. Odstaw do ostygnięcia.
Mikserem bądź w robocie kuchennym utrzyj masło z cukrem pudrem na gładką masę. Stopniowo dodawaj jajka, cały czas miksując.
Mąkę przesiej przez sitko i połącz z proszkiem do pieczenia. Także stopniowo dodawaj porcje mąki z proszkiem do masy z jajkami, cały czas miksując. Dobrze połącz ciasto i odstaw.
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Formę do pieczenia wysmaruj masłem i obłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę do formy. Ułóż umyte owoce jak lubisz. Z wierzchu posyp kruszonkę. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz około 80 minut. Włóż wykałaczkę w środek ciasta – jeśli nie będzie klejąca to znaczy, że ciasto z owocami jest gotowe.
Po wystudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem i udekoruj kilkoma listkami mięty. Pokrój na kawałki i rozkoszuj się puszystym i pysznym ciastem z owocami 🙂
Smacznego