Tartinki z tuńczykiem

Chcecie przepis na fajną i oryginalną przystawkę na przyjęcie? Nadałam mu nazwę – tartinki wykwintne, bo takie zdecydowanie są. W skład pasty do tartinek wchodzi między innymi mięso ze świeżego tuńczyka, który nie należy do najtańszych. Myślę sobie jednak, że można czasem poszaleć i przygotować coś wyjątkowego dla rodziny czy przyjaciół, na specjalne okazje. Zapraszam na przepis na pyszne tartinki z tuńczykiem.

tartinki z tuńczykiem
Tartinki wykwintne z tuńczykiem

Tartinki z tuńczykiem

Przyrządzenie:

Bób wrzuć do miski i rozgnieć widelcem.

Tuńczyka posiekaj dość grubo.

Posiekaj także cebulę i czosnek.

Kapary sparz na sitku i posiekaj.

Do miski z bobem dodaj posiekanego tuńczyka i kozi serek. Dodaj także posiekaną cebulę, czosnek i kapary. Dolej sok z cytryny, dodaj 3/4 kolendry. Dopraw pastę solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Sprawdź smak – ewentualnie dopraw sokiem z cytryny, solą lub pieprzem.

Kromki pumpernikla smaruj dość obficie pastą z tuńczykiem. Na każdą tartinkę połóż kilka owoców czerwonej porzeczki oraz po kilka orzeszków pinii. Całość posyp resztą posiekanych listków kolendry.

Smacznego

tartinki z tuńczykiem
Tartinki wykwintne z tuńczykiem
tartinki z tuńczykiem
Tartinki wykwintne z tuńczykiem
  • około 30 małych kromek chleba pumpernikiel
  • stek ze świeżego tuńczyka o wadze około 250 g
  • około 6 łyżek ugotowanego i obranego ze skórek bobu
  • 1 duża łyżka miękkiego serka koziego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaparów
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki posiekanych listków świeżej kolendry
  • czerwona porzeczka
  • uprażone orzeszki pinii
  • sól i pieprz