Chcecie przepis na fajną i oryginalną przystawkę na przyjęcie? Nadałam mu nazwę – tartinki wykwintne, bo takie zdecydowanie są. W skład pasty do tartinek wchodzi między innymi mięso ze świeżego tuńczyka, który nie należy do najtańszych. Myślę sobie jednak, że można czasem poszaleć i przygotować coś wyjątkowego dla rodziny czy przyjaciół, na specjalne okazje. Zapraszam na przepis na pyszne tartinki z tuńczykiem.
Tartinki z tuńczykiem
Przyrządzenie:
Bób wrzuć do miski i rozgnieć widelcem.
Tuńczyka posiekaj dość grubo.
Posiekaj także cebulę i czosnek.
Kapary sparz na sitku i posiekaj.
Do miski z bobem dodaj posiekanego tuńczyka i kozi serek. Dodaj także posiekaną cebulę, czosnek i kapary. Dolej sok z cytryny, dodaj 3/4 kolendry. Dopraw pastę solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Sprawdź smak – ewentualnie dopraw sokiem z cytryny, solą lub pieprzem.
Kromki pumpernikla smaruj dość obficie pastą z tuńczykiem. Na każdą tartinkę połóż kilka owoców czerwonej porzeczki oraz po kilka orzeszków pinii. Całość posyp resztą posiekanych listków kolendry.
Smacznego