Makaron z kurkami, krewetkami, botwiną i bobem.
Dzisiaj mieliśmy być w Hiszpanii, na naszych wymarzonych i wyczekanych wakacjach… Niestety, stało się inaczej – nie polecieliśmy. Smutni i zawiedzeni bardzo wróciliśmy do domu. Nawet nie wiecie jak bardzo żal mi moich Czosnków. Tak bardzo cieszyli się, że polecą samolotem, będą baseny, place zabaw dla dzieci itd. Przykro mi bardzo, ale mam jakieś poczucie, że tak musiało być. Że może nie powinniśmy tam polecieć, że mogło stać się coś złego? Nie wiem, takie mam przemyślenia po tym nieprzyjemnym incydencie. Chcemy jednak zrekompensować dzieciom te niemiłe chwile i rozczarowanie, dlatego jutro wybieramy się do Wisły. Nigdy nie byliśmy w tych rejonach, w sumie to całkiem niedaleko od nas i wygląda na to, że będziemy mieli tam co robić. Mam nadzieję, że Czosnki będą szczęśliwe.
W związku z tym, że jestem na chwilę w domu, napiszę przepis na danie, które ostatnio przygotowałam. Ze składnikami sezonu – makaron z kurkami, botwiną i bobem. Do tego moje ukochane krewetki i mamy danie idealne.
Makaron z kurkami, krewetkami, botwiną i bobem
Przyrządzenie:
Bób ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do ostygnięcia. Obierz.
Krewetki oczyść, usuń pancerze i umyj pod zimną wodą.
Z botwinki odetnij buraczki. Umyj resztę zimną wodą i osusz. Posiekaj.
Makaron ugotuj prawie al dente w osolonej wodzie i odcedź.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj szalotki i zeszklij. Dodaj kurki. Smaż mieszając około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj czosnek, po około 30 sekundach dodaj krewetki. Smaż mieszając około 2 minuty.
Dodaj bób, i botwinę. Całość zalej śmietaną, dolej 1 łyżkę wody z gotowania makaronu i dopraw solą i pieprzem. Dodaj makaron i całość podgrzewaj 1 minutę.
Makaron podawaj ze startym parmezanem i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego