Spaghetti z małżami i kurkami z tymiankiem

Zauważyliście zapewne, że ostatnio polubiłam połączenie małży z makaronem. Tym razem wersja spaghetti z małżami i kurkami. Kurki oczywiście od mojej mamy z naszego lasu. Makaron doprawiony białym winem i świeżym tymiankiem. Bardzo proste w wykonaniu pyszne wiosenne danie.

spaghetti z małżami

Spaghetti z małżami i kurkami z tymiankiem

Przyrządzenie:

Mrożone małże nowozelandzkie przełóż na durszlak na 12 godzin, aby powoli się rozmroziły. Umyj pod zimną wodą i odcedź.

Czosnek obierz i pokrój w plasterki.

Kurki dokładnie oczyść, umyj pod zimną wodą i osusz.

Szalotki obierz i pokrój w kostkę.

Makaron ugotuj prawie al dente w osolonej wodzie.

W garnku podgrzej masło klarowane. Wrzuć szalotki i zeszklij. Dodaj kurki i smaż na średnim ogniu około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę.

Dodaj małże, wlej wino, wrzuć tymianek, posól, posyp czarnym pieprzem. Przykryj garnek i duś całość 6 minut.

Do garnka dolej łyżkę wody z gotowania makaronu oraz odcedzony makaron. Całość dokładnie wymieszaj.

Spaghetti z małżami nałóż na talerze. Na każdą porcję posyp świeżo zmielony czarny pieprz oraz listki świeżego tymianku.

Smacznego

spaghetti z małżami

spaghetti z małżami

spaghetti z małżami

  • 500 g małży nowozelandzkich (ja miałam mrożone, oczyszczone, bez jednej połowy muszli). Jeśli masz nieoczyszczone – tutaj dowiesz się jak je przygotować
  • 400 g makaronu spaghetti
  • 4 ząbki czosnku
  • 400 ml białego wina wytrawnego
  • 2 cebule szalotki
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 400 g kurek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz