Zauważyliście zapewne, że ostatnio polubiłam połączenie małży z makaronem. Tym razem wersja spaghetti z małżami i kurkami. Kurki oczywiście od mojej mamy z naszego lasu. Makaron doprawiony białym winem i świeżym tymiankiem. Bardzo proste w wykonaniu pyszne wiosenne danie.
Spaghetti z małżami i kurkami z tymiankiem
Przyrządzenie:
Mrożone małże nowozelandzkie przełóż na durszlak na 12 godzin, aby powoli się rozmroziły. Umyj pod zimną wodą i odcedź.
Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
Kurki dokładnie oczyść, umyj pod zimną wodą i osusz.
Szalotki obierz i pokrój w kostkę.
Makaron ugotuj prawie al dente w osolonej wodzie.
W garnku podgrzej masło klarowane. Wrzuć szalotki i zeszklij. Dodaj kurki i smaż na średnim ogniu około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę.
Dodaj małże, wlej wino, wrzuć tymianek, posól, posyp czarnym pieprzem. Przykryj garnek i duś całość 6 minut.
Do garnka dolej łyżkę wody z gotowania makaronu oraz odcedzony makaron. Całość dokładnie wymieszaj.
Spaghetti z małżami nałóż na talerze. Na każdą porcję posyp świeżo zmielony czarny pieprz oraz listki świeżego tymianku.
Smacznego