To jest danie przewspaniałe. Jeśli, tak jak ja uwielbiasz przegrzebki to koniecznie musisz przyrządzić je w domu. Jest bardzo proste w przygotowaniu. Niezwykle wykwintne. Połączenie smaków niebanalne, wprost idealne. Smażone małże św Jakuba na botwince z serkiem kozim i ostro – słodką salsą truskawkową. Bomba!
Smażone małże św Jakuba na botwince z salsą truskawkową
Przyrządzenie:
Truskawki umyj. Odetnij szypułki. Pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miseczki. Dodaj miód, sos Tabasco i tymianek. Dokładnie wymieszaj i odstaw.
Mięso małży wyjmij z muszli, umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
Botwinkę umyj. Odetnij buraczki. Resztę posiekaj dość grubo.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj botwinkę i smaż, aż zmniejszy swoją objętość i zmięknie. Dodaj serek kozi, odrobinę soli i pieprz. Wymieszaj całość dokładnie i zmniejsz ogień.
Rozgrzej drugą patelnię, najlepiej teflonową. Smaż przegrzebki na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Z dwóch stron po około 1,5 – 2 minuty. Jeśli dobrze doprawisz botwinkę i salsę truskawkową, nie będzie trzeba doprawiać przegrzebków.
Na talerzu połóż porcje botwinki z serkiem kozim, smażone małże św. Jakuba. Na górze połóż salsę truskawkową.
Podawaj od razu.
Smacznego