Ciasto czekoladowe najpyszniejsze

Jak wiecie, nie jestem fanką ciast i deserów. Bardzo rzadko zdarza się, że mam ochotę na coś słodkiego. Wolę pojeść pizzę, burgera albo pyszny makaron. Na ten przepis natrafiłam dawno temu i bardzo się z nim polubiłam. Najpyszniejsze ciasto czekoladowe to bardzo prosty w wykonaniu przepis z pierwszej chyba książki kucharskiej Nigelli Lawson. Przyznaję, że nie przyrządzam go zbyt często, ale jak tylko mam ochotę na słodkości – ono jest jako pierwsze w kolejce do przygotowania.

ciasto czekoladowe

Najpyszniejsze ciasto czekoladowe

Przyrządzenie:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Dwie formy o średnicy 20 cm wysmaruj delikatnie masłem i obłóż papierem do pieczenia.

W misce połącz wszystkie suche składniki.

W drugiej misce zmiksuj jajka i wmieszaj śmietanę.

W kolejnej misce zmiksuj rozpuszczone masło z olejem i wodą. Dodaj suche składniki i zmiksuj razem. Dolej mieszankę jajek i śmietany i połącz całość bardzo dokładnie.

Rozlej masę do dwóch form. Piecz ciasta około 30 – 50 minut, w zależności od wielkości foremek. Po 30 minutach wykałaczką sprawdź czy ciasto jest gotowe – jeśli po wbiciu w środek patyczek będzie mokry, pozostawcie ciasto jeszcze na jakiś czas w piekarniku.

Gotowe ciasta odstaw do ostudzenia i wyjmij z foremek.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do przestygnięcia.

W misce mikserem utrzyj masło, aż będzie gładkie i kremowe. Dodaj cukier puder i ucieraj, aż masa będzie puszysta. Dodaj cukier wanilinowy i czekoladę. Połącz wszytko dokładnie.

Ciasta przełóż polewą czekoladową i posmaruj je ze wszystkich stron. Ja najbardziej lubię takie, które poleży kilka godzin w lodówce – czekolada z wierzchu jest twarda i chrupiąca. Znam jednak osoby, które zdecydowanie wolą wersję na ciepło – gdy czekolada jest wręcz lekko lejąca.

Najpyszniejsze ciasto czekoladowe jedz zatem jak lubisz najbardziej. Super smakuje także z lodami wiśniowymi.

Smacznego

ciasto czekoladowe

ciasto czekoladowe

ciasto czekoladowe

ciasto czekoladowe

suche:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g drobnego cukru
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 50 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki cukru wanilinowego

mokre:

  • 3 jajka
  • 150 ml śmietany 18%
  • 175 g rozpuszczonego masła
  • 125 ml oleju kukurydzianego
  • 300 ml zimnej wody

polewa:

  • 175 g czekolady o zawartości kakao min. 70%
  • 250 g miękkiego masła
  • 275 g cukru pudru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego