Jak wiecie, nie jestem fanką ciast i deserów. Bardzo rzadko zdarza się, że mam ochotę na coś słodkiego. Wolę pojeść pizzę, burgera albo pyszny makaron. Na ten przepis natrafiłam dawno temu i bardzo się z nim polubiłam. Najpyszniejsze ciasto czekoladowe to bardzo prosty w wykonaniu przepis z pierwszej chyba książki kucharskiej Nigelli Lawson. Przyznaję, że nie przyrządzam go zbyt często, ale jak tylko mam ochotę na słodkości – ono jest jako pierwsze w kolejce do przygotowania.
Najpyszniejsze ciasto czekoladowe
Przyrządzenie:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Dwie formy o średnicy 20 cm wysmaruj delikatnie masłem i obłóż papierem do pieczenia.
W misce połącz wszystkie suche składniki.
W drugiej misce zmiksuj jajka i wmieszaj śmietanę.
W kolejnej misce zmiksuj rozpuszczone masło z olejem i wodą. Dodaj suche składniki i zmiksuj razem. Dolej mieszankę jajek i śmietany i połącz całość bardzo dokładnie.
Rozlej masę do dwóch form. Piecz ciasta około 30 – 50 minut, w zależności od wielkości foremek. Po 30 minutach wykałaczką sprawdź czy ciasto jest gotowe – jeśli po wbiciu w środek patyczek będzie mokry, pozostawcie ciasto jeszcze na jakiś czas w piekarniku.
Gotowe ciasta odstaw do ostudzenia i wyjmij z foremek.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do przestygnięcia.
W misce mikserem utrzyj masło, aż będzie gładkie i kremowe. Dodaj cukier puder i ucieraj, aż masa będzie puszysta. Dodaj cukier wanilinowy i czekoladę. Połącz wszytko dokładnie.
Ciasta przełóż polewą czekoladową i posmaruj je ze wszystkich stron. Ja najbardziej lubię takie, które poleży kilka godzin w lodówce – czekolada z wierzchu jest twarda i chrupiąca. Znam jednak osoby, które zdecydowanie wolą wersję na ciepło – gdy czekolada jest wręcz lekko lejąca.
Najpyszniejsze ciasto czekoladowe jedz zatem jak lubisz najbardziej. Super smakuje także z lodami wiśniowymi.
Smacznego