Zielone naleśniki z krewetkami

Moje ukochane krewetki przygotowałam dzisiaj inaczej niż zwykle. Jednak jak zawsze wyszły pyszne. Wędzonego pstrąga, krewetki, zielony groszek, serek Philadelphia i ser Emmentaler zawinęłam w zielone naleśniki szpinakowe. Całość zapiekłam ze startym serem Parmezan i gotowe. Informuję, że smażenie naleśników wymaga nieco cierpliwości i dokładności. Są niezwykle delikatne. Dlatego ważne jest, abyście smażyli je na dobrej, nieprzywierającej patelni. Obiecuję jednak, że gdy oddacie im troszkę swojego serca – odpłacą Wam się niepowtarzalnym smakiem i strukturą.

zielone naleśniki

Zielone naleśniki z krewetkami

Przyrządzenie:

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj pokrojony czosnek i po chwili liście szpinaku. Lekko posól i smaż, aż „zwiędnie”. Przełóż do malaksera. Dodaj resztę składników na ciasto, zmiksuj i odstaw.

W rondelku rozgrzej masło klarowane i wrzuć zamrożony groszek. Lekko posól i mieszaj. Podgrzewaj, aż się rozmrozi – będzie lekko twardawy i ciepły.

Do miski przełóż groszek i dodaj resztę składników na nadzienie. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Patelnię do naleśników przetrzyj ręcznikiem papierowym natłuszczonym olejem. Rozgrzej patelnię i smaż naleśniki z obu stron. Pamiętaj, że to bardzo delikatne ciasto.

Na każdy naleśnik nałóż porcję nadzienia i zawiń. Ułóż zielone naleśniki w naczyniu do zapiekania.

Zielone naleśniki posyp parmezanem i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piecz, aż ser się lekko zarumieni.

Podawaj gorące posypane posiekanym grubym szczypiorem. Smacznego

zielone naleśniki

zielone naleśniki

zielone naleśniki

ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g liści świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • duża szczypta soli
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 600 ml mleka
  • 1 łyżka oleju
  • pół łyżeczki masła klarowanego

nadzienie:

  • 250 g obranych i oczyszczonych krewetek
  • 500 g mięsa ze świeżego wędzonego pstrąga
  • 400 g mrożonego zielonego groszku
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 2 serki Philadelphia (250 g), ja dzisiaj użyłam wersji light 😉
  • 50 g startego sera Emmental
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • starty ser Parmezan do posypania
  • szczypior do podania