Makaron soba z małżami o azjatyckim smaku

Jedliście już makaron soba? Ten japoński makaron jest bardzo pyszny, błyskawicznie się go przygotowuje i, co bardzo ważne – jest lekkostrawny. W poniższym przepisie użyłam pełnoziarnisty makaron soba. Połączyłam go z sosem z azjatyckich przypraw, czosnkiem, chili, limonką, imbirem i świeżą kolendrą. Doskonale wkomponowały się w daniu małże i plastry pędów bambusa. Przyznaję, że po raz pierwszy miałam do czynienia z małżami z zalewy, ze słoika. Są super. Jeśli nie masz czasu ani ochoty na czyszczenie małży, wybierz je także. Przygotowanie tej potrawy nie zajmie Wam dłużej niż 15 minut! – zatem, do roboty kochani. Róbcie ze mną makaron soba z małżami.

makaron soba z małżami
Makaron soba z małżami o azjatyckim smaku

Makaron soba z małżami o azjatyckim smaku

Przyrządzenie:

Makaron przygotuj wedle instrukcji na opakowaniu.

W woku rozgrzej olej. Wrzuć szalotkę, czosnek, imbir i chili. Smaż mieszając około 2 minuty. Dodaj pastę curry i smaż 1 minutę.

Dolej sos ostrygowy, sos sojowy i sok z limonki. Po 30 sekundach wlej mleczko kokosowe.

Dodaj małże i pędy bambusa.

Do woka dodaj także odcedzony i schłodzony makaron soba.

Wszystko dokładnie wymieszaj i posyp świeżą kolendrą.

Smacznego

makaron soba z małżami
Makaron soba z pędami bambusa i małżami o azjatyckim smaku
makaron soba z małżami
Makaron soba z pędami bambusa i małżami o azjatyckim smaku
  • słoik małży w zalewie własnej, odsączone z zalewy (około 300 g)
  • pełnoziarnisty makaron soba (300 g)
  • olej do smażenia w woku
  • 1 papryczka chili pokrojona i pozbawiona nasion
  • 2 cm świeżo startego imbiru
  • 4 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
  • 1 pokrojona cebula szalotka
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • plastry pędów bambusa w puszce, odsączone z zalewy
  • świeża kolendra