Nie jestem może modna i lubię mięso. Przyznaję, że częściej zjadam ryby lub owoce morza, ale dobrym stekiem raczej nie pogardzę. Zauważyłam, że rzeczywiście dość rzadko piszę o mięsie, dlatego dzisiaj będzie stek z antrykotu. Sezonowany (dojrzewający) przez 21 dni – fajny, soczysty, porządny kawałek mięsa. Stek z dobrej jakości wołowiny nie potrzebuje, wręcz niewskazane jest marynowanie go uprzednio czy przyprawianie. Wystarczy odrobina oliwy, patelnia grillowa, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz. Idealnie jest, gdy podamy go z dobrym masełkiem ziołowym. Przygotowałam z posiekanymi świeżymi listkami estragonu, solą i pieprzem. I niestety zapomniałam go podać. Przypomniałam sobie o maśle po zjedzeniu wszystkiego. Zatem tylko informuję, że był.
Do steka przygotowałam frytki z batatów, które przyprawiłam solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, posiekanym czosnkiem, posiekanymi listkami świeżej szałwii i oliwą – wyszły bosko!
Dopełnieniem talerza (a raczej deski) był zielony groszek. Ze świeżą miętą, zielonym sosem Tabasco, sokiem z cytryny, solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wskoczyła do niego jeszcze twarda pokruszona grecka feta. To był zdecydowanie dobry wybór.
Zabierajmy się do pracy.
Stek z antrykotu z frytkami z batatów i miętowo – ostrym groszkiem
Przyrządzenie:
Przygotuj masło estragonowe. Posiekaj listki świeżego estragonu. Dodaj do masła razem z solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj widelcem. Schowaj do lodówki. Możesz przełożyć je np. do foremki na kostki lodu, aby mieć kwadratowe kształty masła.
Steki antrykotu wyjmij z lodówki co najmniej 30 minut przed smażeniem, aby nabrały temperatury pokojowej.
Obierz bataty. Pokrój w podłużne, dość grube paski. Przełóż do miski. Dodaj posiekany czosnek, posiekane listki szałwii, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Wymieszaj dokładnie. Nastaw piekarnik na 190 stopni. Bataty połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut. Zmień funkcję grzania na górne/grill i piecz jeszcze 5 minut.
W rondelku rozgrzej łyżkę masła i wrzuć mrożony groszek. Mieszając smaż, aż się rozmrozi i zmięknie. Dodaj kilka kropel zielonego sosu Tabasco, łyżkę soku z cytryny, posiekane listki świeżej mięty. Dopraw solą i pieprzem i smaż jeszcze 5 minut. Odstaw.
Patelnię (najlepiej grillową) posmaruj ręcznikiem papierowym z oliwą. Mocno rozgrzej. Połóż stek z antrykotu i smaż mięso z dwóch stron po 3 minuty – wtedy stek będzie średnio wysmażony. Możesz smażyć krócej, jeśli wolisz bardziej krwisty lub odrobinę dłużej, jeśli wolisz dobrze wysmażony. Przełóż mięso na deskę i przykryj folią aluminiową. Niech „odpocznie” przez 6 minut.
Stek z antrykotu podawaj z masłem estragonowym, frytkami z batatów i podgrzanym groszkiem, posypanym twardą fetą.
Smacznego