Domowy makaron cytrynowy z sosem na bazie whiskey i szyjkami rakowymi

Domowy makaron cytrynowy z sosem na bazie whiskey i szyjkami rakowymi

Dzieje się u mnie wiele kochani – dużo fajnych warsztatów, spotykam wspaniałych ludzi, wygrywam w przeróżnych konkursach. Jest naprawdę co robić i bardzo się z tego cieszę. Pochwalę się Wam także, że w minioną sobotę wygrałam w konkursie tapas „ZŁOTO HISZPANII Kulinarna biżuteria”, weekendowy wyjazd do Barcelony wraz z atrakcjami kulinarnymi i winiarskimi, w tym z wizytami w najlepszych tapas barach! Jestem bardzo szczęśliwa i nie mogę się już doczekać tego wyjazdu. Dzisiejsza moja propozycja dania była bardzo starannie przemyślana i wyszła naprawdę wyjątkowo pyszna. Domowy makaron cytrynowy doskonale skomponował się ze smakiem szyjek rakowych i sosem na bazie whiskey. Zapraszam Was serdecznie i bardzo polecam spróbować.

domowy makaron

Domowy makaron cytrynowy z sosem na bazie whiskey i szyjkami rakowymi

Przyrządzenie:
2 godziny przed gotowaniem włóż zamrożone raki do zimnej wody.
Przesiej mąkę i uformuj z niej kopiec. Zrób wgłębienie, wbij jajko, dodaj sól, sok z cytryny i skórkę cytrynową. Zamieszaj wszystko widelcem. Potem zagnieć ciasto. Zawiń w folię i odstaw na około 20 minut do lodówki.
Włóż raki do wrzącej wody i gotuj je 7 minut. Przed gotowaniem raki są ciemne, prawie czarne, po ugotowaniu nabierają czerwonej barwy.
domowy makaron
domowy makaron
Gdy ostygną, zdejmij z nich pancerze, wyjmij delikatnie układ trawienny (leciutko pociągając za ogon) i czyste szyjki rakowe. Ewentualnie spłucz je zimną wodą, jeśli będą przybrudzone.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Następnie pokrój na paseczki. Ja używam do tego maszynki do makaronu.
domowy makaron
domowy makaron
Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij szalotkę. Dolej whiskey i gotuj, aż prawie w całości odparuje alkohol.
W tym czasie wstaw wodę na makaron. Gotuj go w osolonym wrzątku al dente.
Na patelnię dodaj śmietanę i szyjki rakowe. Dopraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie i gotuj razem 1 minutę. Na koniec dodaj natkę pietruszki i wyjęty łyżką cedzakową makaron (to ważne, aby „miał na sobie” trochę wody z gotowania – lepiej się wtedy „wiąże” z sosem).
Makaron podawaj od razu posypany posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego!
domowy makaron
domowy makaron
domowy makaron
domowy makaron
makaron domowy:
  • 1 jajko
  • 130 g mąki pszennej typ 550 + trochę do podsypania
  • sok z 1/4 cytryny
  • skórka starta z 1/4 cytryny
  • szczypta soli
sos:
  • 2 kg raków mrożonych
  • 100 ml wysokiej jakości whiskey
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 posiekana cebula szalotka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz