Przychodzą czasem takie dni, że chce się przygotować danie szybkie. Kiedy chcemy się delektować jakimiś pysznościami, nie tracąc przy tym kilkudziesięciu minut czy nawet kilku godzin (bo i tak się przecież zdarza). Poniższa moja propozycja to strzał w dziesiątkę – potrawa bardzo prosta i szybka w wykonaniu, tortilla z krewetkami zawiera przy tym wyjątkowe połączenie składników. Powstaje danie idealne, w nie dłuższym czasie niż 30 minut. Tortille możecie oczywiście przygotować sami, ja dzisiaj użyłam „gotowców” i jest bardzo dobrze.
Tortilla z krewetkami
Przyrządzenie:
Piekarnik nastaw na 200 stopni.
Do dużej miski włóż szczypior i pomidory. Dodaj serek z ziołami i czosnek i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj krewetki i wymieszaj wszystko, ale delikatnie, żeby nie zmiażdżyć krewetek.
Tortille rozłóż na desce do krojenia. Na środku każdej z nich połóż porcję farszu. Zwiń ciasno i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Posyp startym serem. Wstaw do piekarnika na około 20 minut, aż ser się lekko przyrumieni.
W tym czasie przygotuj sałatkę. Wymieszaj w misce ogórka, cukinię i rukolę. Dodaj startą skórkę z limonki (uprzednio sparzonej) i oliwę z chili do smaku. Przypraw solą i pieprzem i delikatnie wymieszaj.
Gotowe tortille przekrój na pół i ułóż na talerzach. Obok połóż porcję sałatki. Podawaj z ćwiartką limonki.
Smacznego