Bazyliowy makaron z pieczonymi warzywami, pesto z suszonych pomidorów i fetą
To już II edycja akcji „Zboże smakuje i inspiruje” i konkurs „Blogerzy w Zbożu”.
Zaczynam oczywiście przepisem na makaron. Makaron własnej roboty i to nie byle jaki, bo bazyliowy. Dodałam do niego pieczone warzywa, pesto z suszonych przeze mnie pomidorów Lima, fetę i prażone orzechy włoskie i pinii. Danie wyszło obłędnie pyszne. Spróbujcie czasem samemu przygotować makaron – smak jest nieporównywalny do tego kupowanego, a satysfakcja, że to nasz własny makaron – gwarantowana.
Zapraszam.
Bazyliowy makaron z pieczonymi warzywami, pesto z suszonych pomidorów i fetą
Przyrządzenie:
Przesiej mąkę i uformuj z niej kopiec. Zrób wgłębienie, wbij jajka i dodaj sól. Zamieszaj wszystko widelcem. Potem zagnieć ciasto. Na koniec dodaj bazylię i zagnieć ciasto bardzo dokładnie. Zawiń w folię i odstaw na około 20 minut do lodówki.
Orzechy upraż na suchej patelni.
Zmiksuj pomidory suszone z serem i olejem z pomidorów na pesto. Jeśli chcesz możesz dodać orzeszki pinii, ja nie dodaję, bo będę dodawała je na koniec potrawy.
Nastaw piekarnik na 200 stopni z funkcją termoobiegu.
Warzywa rozłóż w naczyniu żaroodpornym (ja użyłam dwóch), dodaj czosnek, skrop oliwą z oliwek, olejem z orzeszków ziemnych. Posyp grubą solą morską, pieprzem i gałązkami tymianku.
Wszystko razem dokładnie wymieszaj i wstaw do piekarnika. Piecz, aż warzywa się przyrumienią, kilka razy przemieszaj je w międzyczasie.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Następnie pokrój na paseczki. Ja używam do tego maszynki do makaronu.
Ugotuj makaron al dente w osolonym wrzątku.
Wyjmij łyżką cedzakową do garnka. Dodaj upieczone warzywa, pesto pomidorowe, fetę i uprażone orzechy. Dokładnie, ale delikatnie wszystko wymieszaj i nakładaj porcje na talerze. Podawaj od razu.
Smacznego!