Bazyliowy makaron z pieczonymi warzywami, pesto z suszonych pomidorów i fetą

Bazyliowy makaron z pieczonymi warzywami, pesto z suszonych pomidorów i fetą

To już II edycja akcji „Zboże smakuje i inspiruje” i konkurs „Blogerzy w Zbożu”.

Zaczynam oczywiście przepisem na makaron. Makaron własnej roboty i to nie byle jaki, bo bazyliowy. Dodałam do niego pieczone warzywa, pesto z suszonych przeze mnie pomidorów Lima, fetę i prażone orzechy włoskie i pinii. Danie wyszło obłędnie pyszne. Spróbujcie czasem samemu przygotować makaron – smak jest nieporównywalny do tego kupowanego, a satysfakcja, że to nasz własny makaron – gwarantowana.

Zapraszam.
bazyliowy makaron

Bazyliowy makaron z pieczonymi warzywami, pesto z suszonych pomidorów i fetą

Przyrządzenie:
Przesiej mąkę i uformuj z niej kopiec. Zrób wgłębienie, wbij jajka i dodaj sól. Zamieszaj wszystko widelcem. Potem zagnieć ciasto. Na koniec dodaj bazylię i zagnieć ciasto bardzo dokładnie. Zawiń w folię i odstaw na około 20 minut do lodówki.
Orzechy upraż na suchej patelni.
Zmiksuj pomidory suszone z serem i olejem z pomidorów na pesto. Jeśli chcesz możesz dodać orzeszki pinii, ja nie dodaję, bo będę dodawała je na koniec potrawy.
Nastaw piekarnik na 200 stopni z funkcją termoobiegu.
Warzywa rozłóż w naczyniu żaroodpornym (ja użyłam dwóch), dodaj czosnek, skrop oliwą z oliwek, olejem z orzeszków ziemnych. Posyp grubą solą morską, pieprzem i gałązkami tymianku.
bazyliowy makaron
bazyliowy makaron
Wszystko razem dokładnie wymieszaj i wstaw do piekarnika. Piecz, aż warzywa się przyrumienią, kilka razy przemieszaj je w międzyczasie.
bazyliowy makaron
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Następnie pokrój na paseczki. Ja używam do tego maszynki do makaronu.
bazyliowy makaron
Ugotuj makaron al dente w osolonym wrzątku.
Wyjmij łyżką cedzakową do garnka. Dodaj upieczone warzywa, pesto pomidorowe, fetę i uprażone orzechy. Dokładnie, ale delikatnie wszystko wymieszaj i nakładaj porcje na talerze. Podawaj od razu.
Smacznego!
bazyliowy makaron
bazyliowy makaron
bazyliowy makaron
ciasto:
  • 300 g mąki pszennej typ 550 + trochę do podsypania
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 15 dużych listków bazylii pokrojonych techniką chiffonade (zwiń ciasno liście w rulon, następnie pokrój w cienkie wstążki)
dodatki:
  • 250 g twardej fety pokrojonej w kostkę
  • 10 pomidorów suszonych w oleju + 4 łyżki oleju z pomidorów
  • 3 łyżki świeżo startego sera Parmezan
  • 1 bakłażan umyty i pokrojony na mniejsze kawałki
  • 2 cukinie umyte i pokrojone w plasterki
  • 1 czerwona papryka umyta i pokrojona na mniejsze kawałki
  • 1 żółta papryka umyta i pokrojona na mniejsze kawałki
  • 1 duża czerwona cebula obrana i pokrojona w piórka
  •  4 posiekane ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 garści orzeszków pinii
  • 2 garści lekko rozdrobnionych orzechów włoskich
  • oliwa z oliwek extra vergine do skropienia warzyw
  • olej z orzeszków ziemnych do skropienia warzyw
  • gruboziarnista sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz