Tymiankowy dorsz podany na chrzanowych kluseczkach Almette z pesto

Tymiankowy dorsz podany na chrzanowych kluseczkach Almette z pesto

Właśnie trwa świetny konkurs dla blogerów „A JAK CIEBIE INSPIRUJE ALMETTE”. Dla zwycięzców przewidziane są wspaniałe nagrody, dlatego nie mogłam nie wziąć w nim udziału. Bardzo zależało mi na tym, aby wymyślić przepis wyjątkowy. Trochę dni minęło zanim skomponowałam w mojej głowie to danie. Wyszło naprawdę pyszne. Delikatne kluseczki z chrzanowego serka Almette wprost doskonale skomponowały się ze smakiem tymiankowego dorsza, sosem z pesto i smażonymi przegrzebkami z kaparami. Elegancji i dopełnienia dodał kawior z łososia. Jestem bardzo zadowolona z efektu. Was zapraszam na przepis i koniecznie polecam spróbować tego w domu.

tymiankowy dorsz

Tymiankowy dorsz podany na chrzanowych kluseczkach Almette z pesto

Przyrządzenie:
Filety z dorsza włóż do głębszego naczynia. Posól, posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posyp pociętymi nożyczkami gałązkami tymianku. Wstaw do lodówki.
Przygotuj kluseczki.
Serek Almette wymieszaj dokładnie z żółtkami, mąką i solą. Wstaw do lodówki.
Przygotuj pesto.
Do miksera wrzuć orzeszki pinii, parmezan i czosnek. Zmiksuj. Dodaj listki bazylii i dolej oliwę z oliwek, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj na gładką konsystencję.
Wyjmij rybę z lodówki.
Przegrzebki pokrój na mniejsze kawałki.
Masę z serka Almette wyjmij z lodówki. Stolnicę podsyp mąką, nałóż łyżkę masy i rękami (również obsypanymi mąką) uformuj wałek. Potnij go na mniejsze kawałki w kształcie poduszeczek. Zrób tak z całą masą serową. Gotowe kluseczki ułóż na desce posypanej mąką.
tymiankowy dorsz
W garnku zagotuj wodę. Gotuj kluseczki porcjami, wyjmuj łyżką cedzakową 2 minuty po wypłynięciu.
Na patelni grillowej rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego. Smaż filety z dorsza po 3 – 4 minuty z każdej strony, zaczynając od tej gdzie była skóra (lub od strony skóry, jeśli macie filety ze skórą).
Na drugiej patelni rozgrzej także łyżeczkę masła klarowanego. Dodaj kapary i smaż 3 minuty mieszając. Dodaj przegrzebki i smaż kolejne 3 minuty.
Podgrzej pesto.
Na talerzach ułóż porcje kluseczek chrzanowych Almette. Na nie połóż dorsza z gałązką tymianku i kawiorem z łososia. Dookoła ryby polej zielone pesto. Z boku ułóż kapary z przegrzebkami.
Smacznego bardzo!
tymiankowy dorsz
tymiankowy dorsz
tymiankowy dorsz
tymiankowy dorsz
tymiankowy dorsz

kluseczki:

  • 3 pudełeczka chrzanowego serka Almette (450 g)
  • 3 żółtka
  • 135 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
pesto:
  • 50 g orzeszków pinii
  • 50 g świeżo startego sera parmezan
  • 5 obranych ząbków czosnku
  • około 25 listków bazylii
  • około 100 – 150 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
ryba i dodatki:
  • po dwa oczyszczone i osuszone małże św. Jakuba na porcję
  • 4 łyżki kaparów przelanych wrzątkiem
  • masło klarowane do smażenia
  • 1 filet z dorsza podzielony na 4 mniejsze kawałki
  • kilka świeżych gałązek tymianku
  • kawior z łososia
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz