WYNIKI konkursu z Kabanoskami Henryk Kania!!!

Kochani, nadszedł czas na ogłoszenie wyników konkursu z Kabanoskami Henryka Kani.
Przyznam, że po raz pierwszy miałam aż tak ogromny problem z wyłonieniem zwycięzców. Przysłaliście mnóstwo samych cudownych i pysznych przepisów z Kabanoskami. Zaskoczyliście mnie super pozytywnie, ale daliście mi nie lada zadanie do wykonania. Naprawdę długo „gryzłam się” ze sobą, które przepisy powinny zdobyć nagrody. Przypominam, że do wygrania były 3 kosze przepełnione pysznościami od Henryka Kani, takie jak na zdjęciach poniżej.

 

 

Na pewno muszę przypomnieć o tym, że był to konkurs z Kabanoskami Henryka Kani, a nie z innymi produktami tej marki. Opakowania Kabanosków Maestro widoczne bywały na zdjęciach od Was. Niestety nie mogłam ich brać pod uwagę zastanawiając się nad wygranymi:( Było to dla mnie przykre, bo nie chcę nikogo skrzywdzić…

Dlatego ogłaszam wyniki:

Kosze pełne super pysznego mięcha od firmy Henryk Kania otrzymują:

  • Mariola Grzęda za „Pływające w sosie kurkowym nadziewane muszle kabanosami i cebulą” 
  • Elwira Konicka za „Pastę z kabanosów” 
  • Katarzyna Kozioł za „Muffinki z kabanosem”
Zachwycił mnie również przepis „Letni kociołek pełen smaków” Pani Lilianny Misiudy, na którym widnieje jednak zdjęcie Kabanosków Maestro. Postanowiłam przyznać dla tego dania wyróżnienie z nagrodą niespodzianką.
Wszystkim uczestnikom ogromnie dziękuję za udział w tym konkursie. Najchętniej przyznałabym nagrody każdemu, niestety musiałam wybrać. Wszystkie przepisy, bez wyjątku były pyszne i naprawdę wyjątkowe. DZIĘKUJĘ BARDZO!

Niedługo zaproszę Was na kolejny konkurs i liczę, że ponownie obsypiecie mnie takimi pomysłami dań, że czytając je będzie mi ciekła ślinka;)
Osobę wyróżnioną i wygrane bardzo proszę o wysłanie swoich danych adresowych wraz z numerem telefonu komórkowego na adres: akosternakaczmarek@gmail.com
Oto wygrane dania oraz wyróżnienie:
  • Mariola Grzęda „Pływające w sosie kurkowym nadziewane muszle kabanosami i cebulą”
Składniki:
1 opakowanie kabanosków Classic Henryk Kania
2 cebule czerwone
olej rzepakowy
masło klarowne
sól
pieprz do smaku
makaron duże muszle
sos kurkowy
200g świeżych kurek
masło klarowne
200ml śmietana 36%
sol
pieprz biały do smaku
Wykonanie
Do gotującej wody wrzucamy makaron muszle, gotujemy do miękkości  według przepisu na opakowaniu.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju, dodajemy łyżkę masła klarownego następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebule czerwoną, delikatnie szklimy. Kabanosy kroimy na kawałki 1-1.5 cm następnie dodajemy do cebuli przez chwilę smażymy razem. Doprawiamy do smaku.
Gorące muszle nadziewany farszem z kabanosów i cebuli.
Sos kurkowy
Kurki dokładnie oczyszczamy, płuczemy. Na patelnię wkładamy sklarowane masło, rozgrzewamy wkładamy kurki smażymy kilka minut pod koniec dodajemy śmietanę,redukujemy  doprawiamy do smaku sola i pierzem
Na talerzu wkładamy kurki z sosem na którym układamy nadziewane muszle.
  • Elwira Konicka „Pasta z kabanosów”
Składniki:
ok 120 g kabanosków Classic Henryk Kania
2 łyżeczki białego chrzanu
2 łyżeczki majonezu
1 łyżeczka musztardy francuskiej
pęczek szczypiorku
Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w blenderze.
Miksujemy razem z chrzanem i majonezem. Kiedy jest gotowa dodajemy
musztardę i pokrojony drobno szczypiorek. Dokładnie mieszamy i gotowe.
Najlepsza podana do razowego pieczywa.
  • Katarzyna Kozioł „Muffinki z kabanosem”
Składniki (na 10 sztuk):
20 dkg mąki;
5 Kabanosków Classic Henryk Kania;
1 duże jajko;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
2 łyżki pikantnego ketchupu;
3 łyżki zimnej przegotowanej wody;
1/2 szklanki mleka;
1/2 szklanki oleju;
10 dkg sera żółtego;
2 suszone pomidory w oleju;
kilka pomidorków koktajlowych;
sól;
1 łyżeczka przyprawy do pizzy.
Przygotowanie
Do miski wbij jajko i rozbełtaj je widelcem. Kolejno wlej olej oraz mleko i połącz. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Ketchup połącz w kubeczku z wodą i dodaj do reszty składników. Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach, kabanosy pokrój na kawałeczki, a pomidory suszone bardzo drobno posiekaj. Wszystkie przygotowane składniki oraz sól i przyprawę do pizzy dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj. Foremkę na muffinki wyłóż papilotkami i napełnij je ciastem. W każdego muffinka możesz włożyć kawałeczek pomidorka koktajlowego. Piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
  • Lilianna Misiuda „Letni kociołek pełen smaków”
Składniki:
2 opakowania Kabanosków Wędzonych Henryk Kania
0,5 kg kg fileta z kurczaka
2 papryki czerwone
2 papryki pomarańczowe
20 dag boczku
2 łyżki smalcu z gęsi
3 cebule
3 pomidory
0,5 kg ziemniaków
0,5 l bulionu
opakowanie selera naciowego
1 łyżka słodkiej papryki
1 mała łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
3 ząbki czosnku
4 liście laurowe
świeży rozmaryn
Mięso po uprzednim umyciu kroimy w kostkę i mieszamy z pokrojonymi kabanoskami. Przyprawiamy solą, papryką oraz
czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odstawiamy na kilka godzin, aby
się zamarynowało. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.
Paprykę i boczek kroimy w paski a cebulę, ziemniaki i seler naciowy w dość grubą kostkę. Smalec z gęsi roztapiamy
w rozgrzanym kociołku i podsmażamy w nim wcześniej zamarynowane mięso i kabanoski.
Kiedy mięso i kabanoski się podsmażą dodajemy pozostałe składniki i dokładnie
mieszamy. Podlewamy wszystko bulionem i doprawiamy do smaku. Dusimy
wszystko przez około 2 godziny.
POZDRAWIAM WSZYSTKICH BARDZO SERDECZNIE!:)