Sezonowane steki rib eye

Sezonowane steki rib eye

Kochani, z dumą przedstawiam Wam mój przepis na danie pokazowe z finału konkursu BlogerChef. Jeśli macie możliwość kupienia sezonowane steki (na sucho) to koniecznie spróbujcie tego w domu. Smacznego.

Sezonowane steki rib eye

Sezonowane steki rib eye

Przyrządzenie:
Plastry boczku upiecz w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż staną się brązowe i chrupiące. Cebulki zblanszuj w garnku, a następnie wrzuć do miski z zimną wodą. Delikatnie obierz, by się nie rozpadły. Rozgrzej masło klarowane i wrzuć cebulki. Smaż je około 10 minut, aż zaczną nabierać lekko brązowego koloru. Dolej bulion, doprowadź całość do wrzenia, dopraw solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 10 minut.

Wątróbkę oczyść z błon, umyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojoną cebulę, obrane i pokrojone jabłko oraz gruszkę. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smaż chwilę. Podlej sos wiśniówką. Zredukuj alkoholi, po czym dolej bulion wołowy. Podgrzewaj na małym ogniu około 3 minuty. Zblenduj, dodaj łyżeczkę cukru, czerwone porzeczki i zamieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku solą lub czarnym pieprzem.

Mięso usmaż z obu stron na mocno rozgrzanej patelni grillowej, przez 3 minuty z każdej strony.

Na talerzu ułóż sezonowane steki. Polej je sosem z wątróbki. Na górze połóż chipsy z boczku i kilka pieczonych cebulek.

Smacznego!

Tak przygotowałam sezonowane steki w domu:

Sezonowane steki rib eye

A tak podałam na Wielkim Finale BlogerChef:

sezonowane steki
Sezonowane steki rib eye
Sezonowane steki rib eye

Porzeczkowo mi 2014

  • 4 steki sezonowane rib eye

dodatki:

  • 8 plastrów boczku wędzonego
  • 300 g cebulek perłowych lub małych szalotek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży tymianek

sos:

  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 100 g wątróbki cielęcej
  • olej do smażenia
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 kwaśnego jabłka
  • 1 mała gruszka
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 ml wiśniówki
  • 150 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g czerwonej porzeczki