Halibut w sezamie z puree z zielonych szparagów
Nadszedł czas na moją ukochaną rybkę. Dzisiaj będzie halibut w sezamie. Uwielbiam jego delikatne mięsko i rozpływającą się w ustach strukturę. Smażyłam go w panierce z sezamu i podałam z puree z zielonych szparagów. Zapraszam.
Halibut w sezamie z puree z zielonych szparagów
Przyrządzenie:
Filety z halibuta umyj pod zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Posól solą i pieprzem i odstaw.
Zielone szparagi umyj, odetnij z nich twarde końcówki i obierz. Ugotuj na parze. Odetnij główki. Resztę włóż do blendera, dodaj masło i ziemniaka, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Usmaż cebulę, dodaj pomidorki i po chwili miód. Zestaw z ognia.
Filety z halibuta obtocz w roztrzepanym jajku, a następnie w pomieszanym sezamie białym i czarnym. Smaż na maśle klarowanym ze wszystkich stron.
Filety podawaj z puree z zielonych szparagów z główkami oraz karmelizowanymi pomidorkami z cebulką.
Smacznego!