Wyniki konkursu z makaronami Malma!

Moi najmilsi! Nadszedł czas na ogłoszenie wyników konkursu z makaronami Malma.
Jestem w trakcie wypoczynku, dlatego post będzie krótki, wybaczcie;)
Moje zadanie było naprawdę bardzo trudne. Wszystkie przepisy, które od Was dostałam są przepyszne i pięknie prezentują się na zdjęciach. Bardzo dziękuję wszystkim za udział w moim konkursie i zapraszam na kolejne!

Zestaw 12 makaronów Malma takich, które widzicie na zdjęciu (zestawy bez Czosnków:) otrzymują:

  • Iwona Drwal za przepis na  „spaghetti alle vongole in rosso”
  • Justyna Rymarczyk za „zapiekane muszle makaronowe w barwach Włoch”

    Wielkie Gratulacje!!!:)
    Poniżej przedstawiam Wam wygrane przepisy. Smacznego:)

    „Spaghetti alle vongole in rosso”
    Składniki dla 2 osób:

    świeże małże Venus (vongole veraci) 500-600 g
    pomidorki daktylowe 200 g (mogą tez być inne małe pomidorki)
    pęczek natki pietruszki
    2 ząbki czosnku
    kawałeczek papryczki chili (opcjonalnie)
    oliwa z oliwek extra vergine do smażenia
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku
    200-250 g spaghetti
    1 łyżeczka soli morskiej do namoczenia małż

    Wykonanie:
    1.Małże namaczam w zimnej wodzie z dodatkiem soli morskiej na 1  godzinę, następnie dokładnie czyszczę je szczoteczką i opłukuję.
    2. Na patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oleju z oliwek, dodaje kawałek papryczki chili, zgnieciony ząbek czosnku i 1/3 natki pietruszki, podsmażam chwilę razem i dodaję małże, przykrywam pokrywką i duszę tak 2-3 minuty aż do otwarcia się wszystkich małż; Wyłączam źródło ciepła. W tym samym czasie włączam już wodę na makaron;
    3.Następnie przebieram małże: tj. ¼ otwartych małż odkładam razem ze skorupkami, resztę oddzielam od skorupek, te które się nie otwarły wyrzucam, wywar który powstał podczas duszenia przecedzam przez gazę i sitko, odkładam go na później.
    4.Gdy woda zacznie wrzeć wrzucam makaron i gotuję al dente;
    5.W tym samym czasie na patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oliwy z oliwek, dodaje posiekany ząbek czosnku i pomidorki przekrojone na połówki (lub jeśli większe na ćwiartki), smażę  razem kilka minut (2-4), po tym czasie dodaje małże bez skorupek i te ze skorupkami, oraz stopniowo dolewam wywar z małż. Celowo do tej pory nie użyłam soli, ani do makaronu, ani do pomidorków, gdyż wywar z małż jest bardzo słony, dlatego też należy go dodawać stopniowo aż do uzyskania zadowalającego poziomu smaku słonego w sosie, jeśli wleje mi się za dużo, dodaje kilka łyżek wody z makaronu i rozcieńczam sos;
    6.Odcedzam makaron i dodaję na patelnie z sosem pomidorowym z małżami, posypuję obficie natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem, mieszam, wyłączam źródło ciepła, nakładam na talerze i podaję!
    Smacznego!

    Zapiekane muszle makaronowe w barwach Włoch
    Farsz zielony – szpinak + ser pleśniowy z niebieską pleśnią
    Farsz biały – pierś kurczaka + pieczarki + cebula + śmietana + mozzarella (można zastąpić sosem carbonara, ale my za nim nie przepadamy)
    Farsz czerwony – mięso mielone z klasycznym sosem bolońskim