Moi najmilsi! Nadszedł czas na ogłoszenie wyników konkursu z makaronami Malma.
Jestem w trakcie wypoczynku, dlatego post będzie krótki, wybaczcie;)
Moje zadanie było naprawdę bardzo trudne. Wszystkie przepisy, które od Was dostałam są przepyszne i pięknie prezentują się na zdjęciach. Bardzo dziękuję wszystkim za udział w moim konkursie i zapraszam na kolejne!
Zestaw 12 makaronów Malma takich, które widzicie na zdjęciu (zestawy bez Czosnków:) otrzymują:
- Iwona Drwal za przepis na „spaghetti alle vongole in rosso”
- Justyna Rymarczyk za „zapiekane muszle makaronowe w barwach Włoch”
Wielkie Gratulacje!!!:)Poniżej przedstawiam Wam wygrane przepisy. Smacznego:)
„Spaghetti alle vongole in rosso”Składniki dla 2 osób:świeże małże Venus (vongole veraci) 500-600 g
pomidorki daktylowe 200 g (mogą tez być inne małe pomidorki)
pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
kawałeczek papryczki chili (opcjonalnie)
oliwa z oliwek extra vergine do smażenia
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
200-250 g spaghetti
1 łyżeczka soli morskiej do namoczenia małżWykonanie:1.Małże namaczam w zimnej wodzie z dodatkiem soli morskiej na 1 godzinę, następnie dokładnie czyszczę je szczoteczką i opłukuję.2. Na patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oleju z oliwek, dodaje kawałek papryczki chili, zgnieciony ząbek czosnku i 1/3 natki pietruszki, podsmażam chwilę razem i dodaję małże, przykrywam pokrywką i duszę tak 2-3 minuty aż do otwarcia się wszystkich małż; Wyłączam źródło ciepła. W tym samym czasie włączam już wodę na makaron;3.Następnie przebieram małże: tj. ¼ otwartych małż odkładam razem ze skorupkami, resztę oddzielam od skorupek, te które się nie otwarły wyrzucam, wywar który powstał podczas duszenia przecedzam przez gazę i sitko, odkładam go na później.4.Gdy woda zacznie wrzeć wrzucam makaron i gotuję al dente;5.W tym samym czasie na patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oliwy z oliwek, dodaje posiekany ząbek czosnku i pomidorki przekrojone na połówki (lub jeśli większe na ćwiartki), smażę razem kilka minut (2-4), po tym czasie dodaje małże bez skorupek i te ze skorupkami, oraz stopniowo dolewam wywar z małż. Celowo do tej pory nie użyłam soli, ani do makaronu, ani do pomidorków, gdyż wywar z małż jest bardzo słony, dlatego też należy go dodawać stopniowo aż do uzyskania zadowalającego poziomu smaku słonego w sosie, jeśli wleje mi się za dużo, dodaje kilka łyżek wody z makaronu i rozcieńczam sos;6.Odcedzam makaron i dodaję na patelnie z sosem pomidorowym z małżami, posypuję obficie natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem, mieszam, wyłączam źródło ciepła, nakładam na talerze i podaję!Smacznego!Zapiekane muszle makaronowe w barwach Włoch
Farsz zielony – szpinak + ser pleśniowy z niebieską pleśnią
Farsz biały – pierś kurczaka + pieczarki + cebula + śmietana + mozzarella (można zastąpić sosem carbonara, ale my za nim nie przepadamy)
Farsz czerwony – mięso mielone z klasycznym sosem bolońskim