Tarta z truskawkami i serkiem mascarpone

Na zakończenie sezonu truskawkowego zapraszam Was na cudowną tartę. Jest przepyszna, a w dodatku naprawdę łatwa w wykonaniu. Szkoda, że to koniec truskawek, ale cóż, nic nie poradzimy… zatem pożegnajmy je godnie. Tarta z truskawkami i serkiem mascarpone wymiata smakowo. Smacznego!

tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami i serkiem mascarpone

Przyrządzenie:
Ze składników na ciasto uformuj kulę. To ciasto kruche więc zrób to szybko. Najlepiej zamieszaj mąkę, cukier puder i cukier wanilinowy i kawałkami masła metodą sablage (masa powinna przypominać piasek). Dodaj jajko i wymieszaj składniki jednym palcem. Następnie zastosuj metodę fraiser (rozcieranie na stole), uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki (jeśli masz mało czasu do zamrażalnika).
Wyjmij ciasto z lodówki, szybko zagnieć w ręku i rozwałkuj. Rozłóż na formie do pieczenia.. Uformuj ciasto palcami. Nakłuj widelcem i wstaw formę do zamrażalnika na 10 minut. Po tym czasie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz około 20 minut, aż ciasto będzie gotowe.
Ubitą śmietankę zmieszaj z serkiem mascarpone, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny.
Umyj truskawki i usuń szypułki.
Na wystudzoną tartę połóż masę z serka mascarpone. Na górze ułóż truskawki. Udekoruj tartę listkami mięty. Całość posyp cukrem pudrem. Tarta z truskawkami cudownie smakuje z ulubioną kawą albo herbatą.
Smacznego

tarta z truskawkami
tarta z truskawkami
tarta z truskawkami
tarta z truskawkami

kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej typ 450
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

krem:

  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • 200 ml zimnej śmietanki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

dodatki:

  • truskawki
  • cukier puder do posypania
  • świeże listki mięty