Na zakończenie sezonu truskawkowego zapraszam Was na cudowną tartę. Jest przepyszna, a w dodatku naprawdę łatwa w wykonaniu. Szkoda, że to koniec truskawek, ale cóż, nic nie poradzimy… zatem pożegnajmy je godnie. Tarta z truskawkami i serkiem mascarpone wymiata smakowo. Smacznego!
Tarta z truskawkami i serkiem mascarpone
Przyrządzenie:
Ze składników na ciasto uformuj kulę. To ciasto kruche więc zrób to szybko. Najlepiej zamieszaj mąkę, cukier puder i cukier wanilinowy i kawałkami masła metodą sablage (masa powinna przypominać piasek). Dodaj jajko i wymieszaj składniki jednym palcem. Następnie zastosuj metodę fraiser (rozcieranie na stole), uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki (jeśli masz mało czasu do zamrażalnika).
Wyjmij ciasto z lodówki, szybko zagnieć w ręku i rozwałkuj. Rozłóż na formie do pieczenia.. Uformuj ciasto palcami. Nakłuj widelcem i wstaw formę do zamrażalnika na 10 minut. Po tym czasie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz około 20 minut, aż ciasto będzie gotowe.
Ubitą śmietankę zmieszaj z serkiem mascarpone, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny.
Umyj truskawki i usuń szypułki.
Na wystudzoną tartę połóż masę z serka mascarpone. Na górze ułóż truskawki. Udekoruj tartę listkami mięty. Całość posyp cukrem pudrem. Tarta z truskawkami cudownie smakuje z ulubioną kawą albo herbatą.
Smacznego