Łosoś norweski grillowany

Ostatnie moje danie, które zgłaszam do konkursu „Grilluj z łososiem norweskim” to połączenie moich ulubionych smaków lata. Łosoś norweski grillowany. Świeżutkie kurki, zebrane jak zwykle przez moją mamę w pobliskim lesie. Młody bób, prosto ze strączków. I maliny z krzaków od sąsiada. Jeszcze malutkie, ale jakie pyszne. Czego chcieć więcej?

łosoś norweski grillowany

Łosoś norweski grillowany

Przyrządzenie:
Umyte i osuszone filety z łososia nasmaruj olejem z orzeszków ziemnych.
Podgrzej łyżkę masła klarowanego na patelni i podsmaż chwilę szalotkę. Dodaj kurki i smaż mieszając około 5 minut. Dodaj bób i smaż jeszcze 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj zioła, zamieszaj i odstaw.
Na małej patelni rozgrzej 1 łyżeczkę masła klarowanego. Dodaj maliny, czerwony pieprz, syrop z agawy i rozmaryn. Duś chwilę, aż powstanie sos.
Na dobrze rozgrzanym grillu smaż łososie z dwóch stron, zaczynając od strony skóry na dole. Łososie połóż na folię aluminiową bądź na tackę do grillowania. Dopraw solą i pieprzem.
Na talerzu ułóż porcje ryby. Polej ją sosem. Obok połóż kawior z pstrąga i kurki z bobem. Grillowany łosoś norweski jest gotowy do jedzenia 🙂
Smacznego
łosoś norweski
łosoś norweski
łosoś norweski
Grilluj z łososiem norweskim!
  • 4 filety z łososia ze skórą (każdy około 200 g)
  • 400 g bobu ugotowanego w osolonej wodzie i obranego ze skórki
  • 400 g kurek oczyszczonych
  • 1 cebula szalotka posiekana
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • kawior z pstrąga tęczowego
  • olej z orzeszków ziemnych
  • masło klarowane
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
sos:
  • 150 g malin
  • 1 łyżeczka utłuczonego w moździerzu czerwonego pieprzu
  • 2 – 3 łyżki syropu z agawy
  • posiekane listki z 1 gałązki rozmarynu