Powracam do moich ukochanych ryb i do konkursu „Grilluj z łososiem norweskim”. W tym przepisie idealnie przedstawiam Wam jakie możliwości ma ta ryba. Doskonale komponuje się i prezentuje z letnimi, świeżymi składnikami. Przygotowałam sos z jagód z syropem z daktyli i zielonym pieprzem. Grillowany łosoś wspaniale smakuje z cytrynowym risotto z botwinką i jagodowym sosem z zielonym pieprzem.
Zapraszam.
Grillowany łosoś z cytrynowym risotto z botwinką
Przyrządzenie:
Filety z łososia posmaruj olejem ryżowym. Dopraw solą i pieprzem z obydwu stron i odłóż na bok.
Na małej patelni rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego. Zeszklij szalotkę i dodaj jagody. Po chwili dodaj syrop z daktyli i zielony pieprz. Dokładnie zamieszaj i gotuj około 4 minuty. Odstaw.
Botwinkę podsmaż około 5 minut na odrobinie masła klarowanego.
Botwinkę podsmaż około 5 minut na odrobinie masła klarowanego.
W garnku rozgrzej masło klarowane. Zeszklij szalotkę i wsyp ryż. Zamieszaj, aż ryż wchłonie masło. Dolej chochlę bulionu i zamieszaj. Dodaj botwinkę i dolewaj kolejne porcje bulionu co około 1 minutę, cały czas mieszając. W sumie zajmuje to około 20 minut. Dopraw risotto solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Dodaj starty Parmezan. Zamieszaj, zdejmij z ognia i zamknij garnek. Odstaw na około 5 minut.
Łososia smaż na grillu z obydwu stron, zaczynając od strony skóry na dole. Około 3 minuty z każdej strony. Smaż koniecznie na folii aluminiowej bądź na tacce do grillowania. Położony bezpośrednio na grill może się rozpaść.
Na talerz połóż porcję risotto. Polej sos, a na nim połóż po 2 kawałki łososia.
Smacznego!:)