Grillowany łosoś z cytrynowym risotto z botwinką

Powracam do moich ukochanych ryb i do konkursu „Grilluj z łososiem norweskim”. W tym przepisie idealnie przedstawiam Wam jakie możliwości ma ta ryba. Doskonale komponuje się i prezentuje z letnimi, świeżymi składnikami. Przygotowałam sos z jagód z syropem z daktyli i zielonym pieprzem. Grillowany łosoś wspaniale smakuje z cytrynowym risotto z botwinką i jagodowym sosem z zielonym pieprzem.
Zapraszam.

grillowany łosoś

Grillowany łosoś z cytrynowym risotto z botwinką

Przyrządzenie:
Filety z łososia posmaruj olejem ryżowym. Dopraw solą i pieprzem z obydwu stron i odłóż na bok.
Na małej patelni rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego. Zeszklij szalotkę i dodaj jagody. Po chwili dodaj syrop z daktyli i zielony pieprz. Dokładnie zamieszaj i gotuj około 4 minuty. Odstaw.
Botwinkę podsmaż około 5 minut na odrobinie masła klarowanego.
W garnku rozgrzej masło klarowane. Zeszklij szalotkę i wsyp ryż. Zamieszaj, aż ryż wchłonie masło. Dolej chochlę bulionu i zamieszaj. Dodaj botwinkę i dolewaj kolejne porcje bulionu co około 1 minutę, cały czas mieszając. W sumie zajmuje to około 20 minut. Dopraw risotto solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Dodaj starty Parmezan. Zamieszaj, zdejmij z ognia i zamknij garnek. Odstaw na około 5 minut.
Łososia smaż na grillu z obydwu stron, zaczynając od strony skóry na dole. Około 3 minuty z każdej strony. Smaż koniecznie na folii aluminiowej bądź na tacce do grillowania. Położony bezpośrednio na grill może się rozpaść.
Na talerz połóż porcję risotto. Polej sos, a na nim połóż po 2 kawałki łososia.
Smacznego!:)
grillowany łosoś
grillowany łosoś
Grilluj z łososiem norweskim!
  • 800 g świeżego fileta łososia norweskiego ze skórą, podzielonego na 8 mniejszych
  • olej ryżowy do posmarowania ryby
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
sos:
  • 300 g umytych jagód
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 posiekana szalotka
  • 3 łyżki syropu z daktyli
  • 2 łyżeczki świeżo utartego w moździerzu zielonego pieprzu
risotto:
  • 300 g ryżu do risotto
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 posiekana szalotka
  • 1 pęczek botwinki umyty i pokrojony, bez buraczków
  • 0,75 l gorącego bulionu warzywnego
  • 2 – 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 garści świeżo startego sera Parmezan
  • 1 łyżka masła
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz