Muszle makaronowe faszerowane

Dawno nie było w mojej kuchni żadnych makaronów. Toż to aż nie przystoi, do Czosnka nie pasuje. Poprawiam się zatem szybko i zapraszam na muszle makaronowe faszerowane i zapieczone. Z pysznym tuńczykiem i doskonałym pesto z rukoli. Można odlecieć z przyjemności jedzenia…

muszle makaronowe faszerowane

Muszle makaronowe faszerowane

Przyrządzenie:
Muszle makaronowe ugotuj w osolonej wodzie al dente. Odcedź i zamieszaj z odrobiną oliwy z oliwek, aby się nie posklejały czekając na nadzienie.
Zmiksuj razem składniki na pesto. Oliwy dodaj tyle, aby pesto łatwo uzyskało rzadszą strukturę. Nie miksuj pesto zbyt dokładnie. Dobrze jeśli zostanie kilka większych kawałków orzeszków ziemnych.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj tuńczyka z puszki. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i smaż mieszając około 5 minut.
Połącz pesto z tuńczykiem dokładnie. Ewentualnie dopraw do smaku.
Nastaw piekarnik na 190 stopni.
Muszle nadziewaj powstałą masą. Do każdej włóż plasterek pomidora suszonego. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i posyp całość świeżo startym serem Parmezan.
Piecz w piekarniku 15 minut.
Muszle makaronowe faszerowane podawaj gorące, ale doskonale smakują także, gdy wystygną.
Smacznego
muszle makaronowe faszerowane
muszle makaronowe faszerowane
muszle makaronowe faszerowane
muszle makaronowe faszerowane
  • 250 g (pół opakowania) dużych muszli Conchiglioni Rigati De Cecco
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Callipo
  • pół cebuli posiekanej
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • kilka pomidorów suszonych w oleju, odsączonych i pokrojonych w paseczki
  • świeżo starty ser Parmezan (do posypania na górę)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek Extra Vergine Olitalia
pesto:
  • 125 g umytej i osuszonej rukoli
  • 3 łyżki świeżo startego sera Parmezan
  • 125 g serka Ricotta
  • 4 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek Extra Vergine Olitalia
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz