Kasza manna z łososiem i szparagami
To tak… zajęłam II miejsce w konkursie „Zboże smakuje i inspiruje”! Cieszę się bardzo. Dostałam super garnki, które pasują do kuchni indukcyjnej. Jest to dla mnie wielkie szczęście, bo do tej pory, jeśli udało mi się wygrać jakieś garnki, żadne nie były kompatybilne z moją kuchenką. Poza tym mają ekstra pokrywki z dziurkami i idealnie odcedza się w nich makaron, ziemniaki, teraz bób itp. W ramach akcji, która przecież nadal trwa, postanowiłam stworzyć danie z kaszą manną. I nie takie typowe danie, czyli przeważnie jest to coś na słodko. Sama ze sobą podjęłam wyzwanie i przygotowałam łososia na kaszy mannie ze szparagami i parmezanem z sosem pomarańczowo – porzeczkowym i kawiorem z pstrąga. Pierwszy raz przyrządzałam kaszę mannę w wersji na słono i wyszło pysznie. Tak fajnie smaki i konsystencje składników się ze sobą skomponowały, że dzisiejszy obiad zniknął błyskawicznie i na pewno będę jeszcze próbowała wykorzystać kaszę mannę w odważnych połączeniach. Wam też oczywiście polecam i zapraszam na przepis. Kasza manna nie musi być nudna.
Kasza manna z łososiem i szparagami
Przyrządzenie:
Połącz sok z pomarańczy, sos rybny i sojowy, gałązki tymianku i świeżo zmielony czarny pieprz. Umyte i osuszone filety z łososia marynuj w powstałym sosie minimum 30 minut.
Ze szparagów odetnij twarde końcówki, resztę pokrój na kawałki o długości około 2 cm.
W garnku rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebule szalotki i zeszklij. Dodaj kaszę mannę i mieszaj, aż całkowicie wchłonie masło. Powoli, mieszając dolewaj gorący bulion tak, aby nie powstały grudki. Dodaj szparagi, gałkę muszkatołową i sól.
Przykryj garnek i gotuj na średnim ogniu około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie zdejmij garnek z ognia. Dodaj starty ser i żółtka. Dokładnie zamieszaj, przykryj i odstaw na 5 minut.
Filety z łososia wyjmij z marynaty (marynaty nie wylewaj!) i osusz ręcznikiem papierowym. Smaż na patelni grillowej z obydwu stron, zaczynając od tej po której była skóra.
Pozostałą marynatę przelej przez sitko. Wylej na małą patelnię i dodaj dżem porzeczkowy. Zredukuj, aż powstanie gęsty sos.
Kaszę mannę dopraw ewentualnie solą i zamieszaj.
Na talerzu połóż porcję kaszy ze szparagami i łososia. Polej go sosem pomarańczowo – porzeczkowym i połóż na górę porcję kawioru. Podawaj natychmiast.
Smacznego