Jeszcze jeden dzisiaj przepis na małże św. Jakuba. Proste, szybkie i cudownie pyszne danie. Muszę koniecznie dodać, że w tym daniu zadomowiły się pierwsze w tym roku kurki zebrane przez moją mamę w pobliskim lesie. Nie mogło być inaczej i musiały trafić na wyjątkowe towarzystwo. Smażone przegrzebki to jeden z moich ulubionych smaków. Jestem pewna, że podzielacie moje uwielbienie.
Smażone przegrzebki z kurkami
Przyrządzenie:
Jeśli masz małże w muszlach, otwórz muszle nożem, wyjmij ostrożnie przegrzebki i oczyść.
Możesz je także kupić już oczyszczone, bez muszli. Takie właśnie umyj pod zimną wodą i osusz ręcznkiem papierowym.
Na łyżce rozgrzanego masła klarowanego podsmaż chwilę szalotki. Dodaj kurki. Posól i dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smaż około 10 minut. Pod koniec dodaj listki tymianku i zamieszaj.
Rozgrzej drugą łyżkę masła klarowanego na innej patelni. Smaż przegrzebki na dużym ogniu, po 2 minuty z każdej strony. Posól i dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Na talerzach ułóż roszponkę. Połóż kurki z szalotkami i porcje małży. Posyp wszystko listkami tymianku i solą w płatkach z chili.
Smacznego