Przyznaję, że carpaccio z przegrzebków przygotowywałam dzisiaj po raz pierwszy. Thomas – dziękuję Ci za ten pomysł, bo to jest przepyszne. Nie miałam okazji nigdy wcześniej próbować tego dania. Zupełnie nie spodziewałam się, że będzie takie wyjątkowe w smaku. Błyskawiczne w przyrządzeniu „niebo w gębie”.
Carpaccio z przegrzebków
Przyrządzenie:
Jeśli masz małże w muszlach, otwórz muszle nożem, wyjmij ostrożnie przegrzebki i oczyść.
Możesz je także kupić już oczyszczone, bez muszli. Takie właśnie umyj pod zimną wodą i osusz ręcznkiem papierowym.
Włóż je na 10 minut do zamrażalnika.
W tym czasie zmieszaj oliwę z oliwek extra vergine z sokiem z cytryny i czosnkiem.
Przegrzebki pokrój w cieniutkie plastry i ułóż na talerzu.
Posmaruj je powstałym sosem z oliwy. Połóż plasterki chili i posyp listkami bazylii. Całość dopraw solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Carpaccio z przegrzebków podawaj schłodzone.
Smacznego