Tydzień temu zostałam zaproszona na warsztaty kulinarne z makaronami Malma „Kuchnia Makaronowa we Włoskim Stylu”.
Uwielbiam Włochy, włoską kuchnię i makarony, dlatego to były idealne warsztaty dla mnie.
Spotkanie odbyło się w studiu kulinarnym Kenwood, a poprowadził je rodowity Włoch, szef kuchni w warszawskiej restauracji Mamma Marietta – Andrea Scarantino.
Przygotowywaliśmy dwa pyszne dania z makaronami Malma i deser. Szef kuchni opowiedział nam wiele ciekawostek o kuchni włoskiej i nauczył jak można szybko i bez trudu przygotować wyjątkowe dania z makaronem.
Muszę przyznać, że makarony Malma wyróżniają się spośród innych dostępnych na naszym rynku. Jest kilka popularnych firm, które w porównaniu z Malmą są zdecydowanie gorsze w smaku. Często niestety nie są przygotowywane ze 100% semoliny – gruboziarnistej mąki otrzymywanej z wysokogatunkowej pszenicy durum. Pszenica durum posiada wysoką zawartość glutenu. Dzięki temu makaron z niej produkowany powstaje bez dodawania jajek. W związku z tym jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Nie skleja się podczas gotowania, pozostaje sprężysty i zachowuje swój kształt. Jest również zdrowszy niż makaron z białej mąki, ze względu na bogactwo błonnika oraz makro- i mikroelementów. Trudno go również „przegotować”, co jest bardzo łatwe, gdy przygotowujemy inny makaron. Ja nauczyłam się już tego jakiś czas temu i Wam także polecam – kupujcie makaron ze 100% mąki z pszenicy durum.
Takie pyszności przygotowywaliśmy na warsztatach:
Spotkanie odbyło się w przemiłej atmosferze. Zobaczyłam się ze znajomymi, z którymi dawno się nie widziałam oraz poznałam wiele nowych osób. Mam nadzieję, że jeszcze będziemy mieli okazję wspólnie gotować:)
Dziękuję ekipie Malmy oraz agencji Synertime za zaproszenie, możliwość gotowania z Wami i spędzenia miłego dnia.
Do zobaczenia!:)