Burger a’la Czosnek w Pomidorach

Burger a’la Czosnek w Pomidorach

Burgery przygotowywałam już wiele razy. Z racji tego, że mamy sezon szparagowy, a szparagi uwielbiam, postanowiłam przygotować także burgera z tym pysznym warzywem. Dodałam do niego jajko sadzone, ser camembert, grillowany bekon, rukolę i pomidora. Ale największym wypasem jest sos – na bazie własnoręcznie utartego majonezu, z kaparami i różnymi ziołami. Pyszności totalne. Koniecznie musicie przygotować go sobie w domu. Tylko się spieszcie, bo sezon szparagowy kończy się tak nagle… A taki burger warty jest spróbowania.

burger

Burger a’la Czosnek w Pomidorach

Przyrządzenie:
Przygotuj sos.
Do miski dodaj żółtka z musztardą, cukrem i sokiem z cytryny. Wszystko razem utrzyj, najlepiej trzepaczką. Powoli, cienkim strumieniem, dolewaj olej. Cały czas ucieraj, aż powstanie gęsty majonez. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodaj wszystkie składniki na sos, zamieszaj i odstaw.
Szparagi umyj i odetnij końcówki. Usmaż na patelni grillowej.
Plastry boczku usmaż na suchej patelni z obydwu stron, aż się zrumienią.
Usmaż jajka sadzone.
Bułki możesz lekko podpiec w piekarniku. Moje były tak świeżutkie, że nie robiłam tego.
Jeśli nie masz gotowych burgerów. Zmiel mięso wołowe i uformuj z niego 4 burgery.
Smaż na patelni grillowej z obydwu stron. Zdejmij, gdy będzie rumiane z obydwu stron, ale miękkie w środku. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Na dolnej części bułki połóż porcję sosu, rukolę, mięso, ser camembert, jajko, szparagi, boczek i plaster pomidora. Przykryj drugą częścią bułki i zajadaj się na całego;) Burger gotowy!
Smacznego!:)

burger
Burger a'la Czosnek w Pomidorach
burger
  • 4 „kotlety” na burgery z wołowiny najlepszej jakości (tym razem kupiłam już „gotowe” – super są w delikatesach na ul. Polnej w Warszawie – polecam!)
  • 8 zielonych szparagów
  • 4 plastry sera camembert
  • 4 jajka (od kobiety, rzecz jasna;)
  • 4 plastry pomidora
  • 8 plastrów wędzonego bekonu
  • rukola
  • 4 bułki do burgerów
sos:
  • świeże posiekane (po łyżce): estragon, natka pietruszki, szczypiorek, bazylia, oregano, tymianek
  • 2 łyżki sparzonych i posiekanych kaparów
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • kilka kropel zielonego sosu Tabasco®
majonez:
  • 2 żółtka w temperaturze pokojowej
  • pół łyżeczki musztardy
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • ok. 250 ml oleju
  • pół łyżeczki cukru