Spring rolls z wędzonym łososiem i warzywami

Ta przepyszna przystawka to moja inspiracja daniem, którego nauczył mnie Grzegorz Łapanowski. Na pewno jego wersję Wam jeszcze pokażę. Najpierw moja. Troszkę się trzeba „nakroić”, aby przygotować spring rolls z wędzonym łososiem i warzywami, ale naprawdę warto. Przyrządzałam je już wielokrotnie – wszyscy zawsze byli zachwyceni.

*(edit) W tym wpisie zapraszam na przepis Grzesia Łapanowskiego – Spring rolls z warzywami i wędzonym pstrągiem.

spring rolls z wędzonym łososiem

Spring rolls z wędzonym łososiem

Przyrządzenie:
Do miski dodaj żółtka z musztardą, cukrem i sokiem z cytryny. Wszystko razem utrzyj, najlepiej trzepaczką. Powoli, cienkim strumieniem, dolewaj olej. Cały czas ucieraj, aż powstanie gęsty majonez. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Składniki na pastę z awokado zmiksuj razem.
Połącz ze sobą także składniki na sos do podania.
Umyj warzywa i Obierz marchew. Pokrój warzywa w paseczki.
Papier ryżowy zanurzaj w soku z marchwii.
Na środku nakładaj po kolei: porcję majonezu, pasty z awokado, pocję łososia, marchew, pora, paprykę i kiełki rzodkiewki. Zawiń papier ryżowy w rulon – trochę tak jak zawija się sushi.
Pokrój rulon na mniejsze kawałki, idealne na jeden kęs.
Na talerzu, na którym podasz spring rollsy wylej sos do podania i układaj na nim rollsy.
Spring rolls z wędzonym łososiem są gotowe. Posyp wszystkie posiekaną natką pietruszki i podawaj.
Smacznego

spring rolls
spring rolls z wędzonym łososiem
spring rolls z wędzonym łososiem
spring rolls
  • papier ryżowy
  • 25 dag wędzonego łososia
  • 1 marchew
  • 1 por
  • 1 czerwona papryka
  • kiełki rzodkiewki
  • sok z marchwi
  • posiekana natka pietruszki

majonez:

  • 2 żółtka w temperaturze pokojowej
  • pół łyżeczki musztardy
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • ok. 250 ml oleju
  • pół łyżeczki cukru

pasta z awokado:

  • pół awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka kropel sosu Tabasco
  • pół łyżeczki soku z limonki
  • sól i pieprz

sos do podania:

  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • kilka kropel sosu Tabasco
  • pół łyżeczki soku z limonki
  • pół łyżeczki startej skórki z cytryny