W odniesieniu do mojego ostatniego wpisu, szybko się sprężam i piszę przepis Grzegorza Łapanowskiego. Przyrządzaliśmy tę przystawkę na warsztatach Kikkoman i Tabasco, o których możecie przeczytać tutaj. Spring rolls z warzywami i pstrągiem wędzonym jest przepyszne. Przekonajcie się sami.
Spring rolls z warzywami i wędzonym pstrągiem
Przyrządzenie:
Majonez domowy z pieczonym czosnkiem i TABASCO®: 2 główki czosnku 2 żółtka 250 ml oleju ½ łyżeczki musztardy ½ łyżeczki soku z cytryny sos sojowy KIKOMAN TABASCO® Wykonanie: Majonez: Czosnek upiecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Do miski wrzuć żółtka, musztardę, sok z cytryny oraz cukier i ubij składniki. Następnie, małym strumieniem powoli wlewaj olej cały czas ubijając. Gdy majonez zgęstnieje przypraw go sosem sojowym Kikkoman. Aby nadać ostrość dodaj kilka kropel TABASCO®. Całość dobrze wymieszaj. Sos: Czosnek rozetrzyj. Wyciśnij sok z cytryny. Połącz sok z cytryny, sos sojowy i miód. Dodaj olej i mieszaj aż wszystko się dobrze połączy.
Spring Rols: Marchewki umyj i obierz. Por przekrój wzdłuż na pół. Pokrój warzywa w zapałkę. Papier ryżowy namocz przez kilkanaście sekund w soku z buraka, aż zmięknie. Delikatnie osącz z nadmiaru wody i połóż na desce. Układaj kolejno: kiełki, posiekaną kolendrę, warzywa i kawałki wędzonego pstrąga. Całość delikatnie posmaruj domowym majonezem z pieczonym czosnkiem. Całość zwiń bardzo ciasno, żeby utworzyć zwartą roladkę. Pokrój w poprzek ostrym nożem na 3 cm krążki. Podawaj ze słodkim sosem czosnkowo-sojowym.
Smacznego