Kasza bulgur z krewetkami
Kasza bulgur to wszakże składnik kuchni tureckiej, ale czemu nie użyć jej ze smakami innej? Jest tak pyszna, że moim zdaniem pasuje do wielu kompozycji smakowych. Tym razem proponuję kaszę bulgur zapiekaną ze składnikami kuchni hiszpańskiej – serem manchego i szynką serrano. Cudowności!
To moje drugie zgłoszenie z pięciu do akcji „Zboże smakuje i inspiruje” – oczywiście z kategorii kasza.
Kasza bulgur z krewetkami
Przyrządzenie:
Kaszę bulgur przepłucz zimną wodą kilka razy. Zalej ją bulionem, przykryj i odstaw na około 20 minut. Po tym czasie kasza powinna być miękka i musi wchłonąć cały bulion. Odstaw kaszę do wystygnięcia. Dodaj do niej tymianek, ser manchego i ewentualnie dopraw ją solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dolej łyżkę oliwy z oliwek extra vergine i dokładnie wymieszaj. Do kaszy możesz wmieszać także zielone oliwki.
Z szynki serrano odkrój tłuszcz. Resztę szynki pokrój w paseczki. Pomidory suszone także.
Krewetki oczyść, usuń z nich ogonki, opłucz zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Na tłuszczu z szynki serrano usmaż krewetki. Dodaj do nich czosnek, pomidory suszone i szynkę. Wszystko dopraw solą i pieprzem.
Nastaw piekarnik na 190 stopni.
W naczyniu żaroodpornym nałóż łyżką pierwszą porcję kaszy i ugładź. Następnie krewetki z szynką i pomidorami. Na górę połóż drugą porcję kaszy. Ugładź łyżką i skrop oliwą z oliwek extra vergine.
Wstaw naczynie do piekarnika i piecz 15 – 20 minut, aż kasza z góry lekko zbrązowieje.
Kasza bulgur po hiszpańsku jest gotowa 🙂
Smacznego