Po pierwsze i najważniejsze dla mnie ostatnio – kochani wygrałam III półfinał konkursu BlogerChef i tym samym będę uczestniczką finału!!! Radość moja jest niezmierna. Niesamowite uczucia mnie przepełniają. Z moją wspaniałą drużyną przygotowałam krem z białych szparagów z placuszkami ziemniaczano – serowymi i szpinakowy domowy makaron z krewetkami i chorizo. Wszystko pysznie się udało i muszę przygotowywać się do wielkiego finału BlogerChef. Relacja z tego cudownego weekendu już wkrótce. Dzisiaj zapraszam Was na ravioli szpinakowe. Do przygotowania tego dania zainspirował mnie właśnie makaron, który przygotowywałam w konkursie.
Ravioli szpinakowe z bobem i chorizo
Przygotowanie:
Szpinak podsmaż na suchej patelni, aż puści i odparuje całą wodę. Po ostudzeniu zmieszaj go z mąką, jajkami i żóltkiem. Odstaw ciasto na 15 minut przykryte ściereczką.
Bób ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i obierz. Na patelni usmaż chorizo i na koniec dodaj czosnek. Chorizo zmieszaj z bobem, ricottą i dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zgnieć wszystko dokładnie widelcem tak, aby powstał farsz do ravioli.
Nadzienie układaj na płatach makaronowych. Przykryj kolejnym płatem i wycinaj ravioli. Pierożki ravioli ugotuj w osolonej wodzie.
Na patelni upraż orzechy włoskie. Dodaj do nich obie śmietanki. Dopraw sos solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Gotowe pierożki ravioli szpinakowe wyjmuj łyżką cedzakową na ręcznik papierowy. Na talerzu układaj ravioli, polej je powstałym sosem orzechowym, posyp świeżo startym serem parmezan i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego